Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Hans Tietema: de 7 redenen waarom franchise werkt

Hans Tietema, oprichter en eigenaar van Kaldi Koffie & Thee

Hans Tietema is oprichter en eigenaar van Kaldi Koffie & Thee. In 2000 begon hij Kaldi na een potje zaalvoetbal met zijn compagnon Jeppe Teensma. Inmiddels 22 jaar verder telt Kaldi 25 vestigingen door heel Nederland en 2 vestigingen in Saudi-Arabië, geheel in het nieuwe concept. Bij Kaldi staat concept- en merkbeleving centraal waarbij je helemaal ondergedompeld wordt in de wereld van koffie en thee. In deze column geef ik 7 redenen waarom franchise werkt.

1. Franchise als bewezen systeem

Een bewezen systeem is een van de belangrijkste voordelen van franchising. Het betekent dat de franchisegever al trial-and-error heeft gedaan om zijn bedrijfsmodel te perfectioneren. Hierdoor kan de franchisenemer een sprong voorwaarts maken naar een winstgevend bedrijf. Het franchisesysteem moet echter wel worden geëvalueerd op de legitimiteit van de door de franchisegever aangeboden beginselen, processen en/of producten.

2. Uitgebreide ondersteuning en training

Een andere belangrijke waardepropositie van franchising is de uitgebreide ondersteuning en training die de franchisegever biedt. De franchisenemer kan profiteren van een gestructureerd trainings- en ondersteuningsprogramma, en heeft altijd iemand om op terug te vallen voor advies en ondersteuning.

3. Marktherkenning

Franchisenemers profiteren van de marktherkenning en goodwill van de franchisegever. Het merk is al bekend bij klanten, wat de verkoop van producten en diensten zal stimuleren.

4. Kostenbesparing

Als franchisenemer profiteer je van de kostenbesparende voordelen van een gevestigd systeem. Dit geldt bijvoorbeeld voor inkoop van producten, marketing en reclame.

5. Een verminderd risico

Franchisenemers lopen over het algemeen minder risico dan wanneer ze een bedrijf helemaal vanuit niets starten. Dit komt doordat het bedrijfsmodel van de franchise al bewezen is en de franchisegever vaak over uitgebreide ondersteuning beschikt.

6. Gemeenschap van eigenaren

Franchisenemers worden onderdeel van een gemeenschap van eigenaren die dezelfde belangen hebben en deel uitmaken van dezelfde organisatie. Hierdoor kunnen franchisenemers ideeën en best practices uitwisselen.

7. Groeimogelijkheden

Franchising biedt franchisenemers de mogelijkheid om hun bedrijf uit te breiden zonder dat ze het volledige bedrag van de investering hoeven te dragen. Dit komt doordat de franchisegever vaak financieringsmogelijkheden biedt voor de uitbreiding van het bedrijf.

Conclusie

Franchising is dus een interessante optie voor mensen die een bedrijf willen starten zonder al te veel financiële en operationele risico’s. Een potentiële franchisenemer moet echter wel kritisch zijn bij het selecteren van een franchisegever en de waardeproposities van het franchisesysteem zorgvuldig evalueren.

Over Hans Tietema

Hans Tietema is oprichter en eigenaar van Kaldi Koffie & Thee.  Benieuwd naar de prijswinnende Kaldi Franchise formule? Vraag dan vrijblijvend informatie aan via onderstaand formulier of kijk op kaldi.nl.

Ontvang gratis meer informatie over Kaldi koffie en thee

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef

Meer informatie over franchisen bij

Kaldi koffie en thee

×