Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Concurrerende speelgoedformules azen op franchisenemers Intertoys

Intertoys-eigenaar Green Swan is verwikkeld in een harde strijd om de franchisenemers te behouden. Er hebben zich al meerdere partijen gemeld die de franchisenemers graag bij hun eigen formule willen laten aansluiten. Het zou gaan om Euretco en Top1Toys. Dit meldt het FD.

Met de overname van Intertoys door Green Swan moeten het ongeveer honderd nieuwe contracten afgesloten worden. Dat dit niet zonder slag of stoot gaat, blijkt uit de stap van een groep franchisenemers om een kort geding aan te spannen. Concurrenten zien hun kans schoon en hebben zich gemengd in de strijd om de franchisenemers.

Inmiddels hebben meer dan tien franchisenemers de overstap gemaakt naar Top1Toys. Gemeten naar het aantal winkels is dit de nummer twee van de Nederlandse speelgoedmarkt. Ook het Duitse Euretco is in gesprek met tientallen franchisenemers van Intertoys. Euretco is o.a. eigenaar van sportkledingzaak Intersport en boekhandel Libris. Zij willen nu dus ook de stap gaan zetten naar de speelgoedbranche.

Het FD meldt dat zeker twintig Intertoys-franchisenemers de overstap willen maken naar Euretco. Een van hen is Barend Cruijff, eigenaar van een Intertoys in Purmerend. “We hebben een goed gevoel bij Euretco, dus we zullen met hen verder praten.” Cruijff is van mening dat het contractvoorstel van Green Swan nog een aantal ‘losse eindjes’ heeft, terwijl Euretco al een ‘meer uitgewerkt’ contract heeft liggen. “De bedoeling is om een organisatie op te zetten die van de ondernemers zelf is. Die zal dus niet kunnen worden verkocht.”

Met de stap naar de Nederlandse speelgoedmarkt start Euretco niet helemaal vanaf nul. Het moederbedrijf achter Euretco heeft de in Duitsland bekende speelgoedketen Vedes in handen. Daardoor kan men gebruik maken van een groot inkoopnetwerk. “De Duitse smaak is weliswaar wat conservatiever dan de Nederlandse – de collecties wisselen hier sneller – maar ze verkopen prachtig speelgoed. Daarmee kunnen we onze collectie een upgrade geven.”

Driekwart franchisenemers naar Green Swan

Naar verluid heeft het overgrote deel van de ‘oude’ Intertoys-franchisenemers al een nieuw contract getekend bij Green Swan, zo benadrukt woordvoerder David Brilleslijper. “Een klein deel van de ondernemers twijfelde al langer over hun toekomst. Dat zij nu met andere partijen spreken is niet zo verrassend.”

Om de franchisenemers waarmee Green Swan in gesprek is nog meer te overtuigen van de goede bedoelingen, hebben ze de mogelijkheid gekregen om na een jaar alsnog uit het contract te stappen. Dat franchisenemers daar ook gebruik van zullen maken is Brilleslijper niet bang voor. “We blijven met afstand de grootste speelgoedwinkel van Nederland, met de grootste inkooporganisatie van continentaal Europa. We zijn vol vertrouwen in dat de ondernemers daarbij aangesloten willen blijven.”

Ten tijde van het faillissement telde Intertoys 286 winkels en ongeveer honderd franchisenemers. Na de hervormingen houdt Green Swan ongeveer 150 eigen winkels over.

 

×