Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Fortune Coffee creëert sociale ontmoetingsplekken

Fortune coffee

Uit diverse onderzoeken blijkt dat we de werkplek op kantoor tijdens de coronacrisis meer zijn gaan zien als sociale ontmoetingsplek. Dat geldt niet alleen voor het personeel van bedrijven die verplicht gesloten zijn geweest of moesten thuiswerken. Ook de mensen die niet thuis konden werken zijn dit gaan inzien. Fortune Coffee focust zich daarom tijdens de jaarlijkse verkiezing voor Koffiecorner van het jaar op de beste ontmoetingsplek op het werk.

Van videoverbinding naar een echte verbinding

Uit het onderzoek van de onderzoeksorganisatie TNO in 2021, blijkt dat iets minder dan de helft van de ondervraagde werknemers waarvoor thuiswerken of op kantoor werken een mogelijkheid was, beide keuzes aangrijpt. Thuiswerken voor de benodigde focus en op locatie om met elkaar te socializen, samen te werken en voor verbinding binnen de organisatie te zorgen. Wanneer collega’s alleen thuiswerken en dus niet naar kantoor gaan dan kan dit zorgen voor een lagere teamverbinding en daarmee minder geluk op de werkvloer. Dit is gebleken uit een onderzoek naar thuiswerken door Moneypenny, Nyenrode Business Universiteit en de Open Universiteit.

Verbinding met collega’s is één van de drie behoeftes op werkgebied. Een lage teamverbinding staat daarom ook in verband met het presteren op de werkvloer. Arbeidspsycholoog Tosca Gort: We hebben behoefte aan ‘zachte gesprekken’ die we niet direct voeren tijdens online vergaderingen, dit doen we wel bij het koffieapparaat.’’

Koffiecorner van groot belang

Medewerkers hebben behoefte aan een ontmoetingsplek. Een aangename plek op het werk die bedoeld is om collega’s te ontmoeten, dat is essentiëler dan ooit. Elkaar kort tegen het lijf lopen bij het koffieapparaat gaat niet meer op; echt een connectie hebben, daar gaat het om. Wanneer we willen ontspannen of even willen bijpraten dan is de koffiecorner de plek om dit te doen. Koffie zorgt voor een connectie. Fortune Coffee voert al 25 jaar lang gesprekken met bedrijven, scholen, sportclubs, en vele andere organisaties. Uit deze gesprekken blijkt ook dat hier een grote kern van waarheid inzit.

Dat koffie zorgt voor een verbinding, is te begrijpen na het veelzeggend onderzoek uit 2008 uitgevoerd door de onderzoekers William en Bargh. Dat onderzoek toonde aan dat interpersoonlijke warmte wordt getriggerd door bijvoorbeeld een kop warme koffie. Een warme drank zorgt voor een ontspannen en fijn beeld van onze collega waarmee we in gesprek zijn.

Het belang van de koffiecorner

Door heel Nederland telt Fortune duizenden koffieklanten waaronder bijzondere ruimtes te vinden zijn waar mensen elkaar opzoeken. Fortune start de zoektocht naar de meest inspirerende koffiehoeken in de opererende regio’s. Franchisenemers van de formule vinden het belangrijk om klanten bewust te maken van het belang van een fijne koffiecorner. “Het belang van een prettige plek voor het sociale contact tussen werknemers is in de afgelopen periode extra bewezen. Goede koffie is een belangrijk element hierbij: het geeft de sociale verbinding een positieve stimulans,” aldus Nico Both, franchisenemer Fortune Coffee regio Woerden.

Verbinding op de werkvloer

De sociale ontmoetingsplek is het thema van de jaarlijkse verkiezing “Koffiecorner van het jaar 2022” van Fortune Coffee. Door de verkiezing zullen organisaties ook meteen geïnspireerd en gemotiveerd worden om ontmoetingspunten te creëren met écht heerlijke koffie waar medewerkers zo naar hunkeren.
Hoe gaat de verkiezing in zijn werk? Medewerkers van organisaties sturen een foto in van hun favoriete ontmoetingsplek op de werkvloer. De plek kan verschillende vormen aannemen, als het maar een plek is waar medewerkers met elkaar in contact komen, zoals een loungehoek of een punt rondom de locatie waar men koffie haalt. Ook vraagt Fortune Coffee om een korte toelichting waarom medewerkers zo graag op deze plek samenkomen om koffie te drinken met collega’s. In elke regio zal Fortune een prijs uitreiken. Daarnaast zal er één landelijke winnaar bekend gemaakt worden. De landelijke winnaar ontvangt een prijs waarbij verbinding wederom centraal staat: een uitgebreide lunch. Lijkt het je leuk om deel te nemen aan deze wedstrijd? Stuur je foto en toelichting in via www.fortune.nl/koffiecorner.

 

Ben je benieuwd naar de franchise kansen bij Fortune Coffee? Lees hier over de mogelijkheden.

Ontvang gratis meer informatie over Fortune Coffee

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef

Meer informatie over franchisen bij

Fortune Coffee

×