Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Bouwen aan een formule, dat is fantastisch

11 juni 2024

Even voorstellen: Sander van Renesse (47). Sinds 2 maanden partner bij De Franchise Adviseur. ‘Na 17 jaar Anne&Max was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik heb een keten met 31 vestigingen helpen opbouwen. Mijn ervaring wil ik nu delen. We zijn er voor ondernemers die hun eigen keten willen starten. Maar ook helpen we bestaande franchisenemers die tegen problemen aanlopen binnen hun formule.’

Het was voor Sander direct duidelijk dat hij zich bij De Franchise Adviseur wilde aansluiten: ‘Ze hebben een enorme portfolio en oprichter Bart van der Schoot wordt officieus gezien als de franchisegoeroe van Nederland. Dat komt ook omdat hij nauw betrokken was bij het vormgeven van franchisewetgeving. Verder snapt hij als geen ander de dynamiek tussen franchisegever en franchisenemer. Ik heb dan ook zelf het initiatief genomen om Bart te benaderen.’

Het begon in 2005 toen Wobbe van Zoelen – franchisegever en oprichter van Anne&Max – zijn eerste vestiging opzette. ‘Wobbe en ik kennen elkaar al vanaf onze jeugd. Toen hij startte met Anne&Max zocht hij in zijn netwerk professionals die hem wilde helpen om het op te zetten’, vertelt Sander. ‘Mijn achtergrond is HR. Dus ik hielp hem onder andere met het werven van een team, het maken van een personeelshandboek en een beoordelingssystematiek. Anderen hielpen hem bijvoorbeeld weer met de financiële kant van de zaak.’

Een jaar later klopte Wobbe opnieuw bij Sander aan, toen hij begon met zijn tweede vestiging. ‘Op zich zag ik de horeca niet echt zitten. Ik had een heel ander idee over mijn toekomst. Maar bouwen aan een bedrijf, dat leek me fantastisch. Dus ik stapte in. Eerst parttime en al snel was ik er fulltime bezig. Uiteindelijk heb ik alsnog wel honderden uren achter de bar, in de bediening en aan de afwas gezeten. Maar dat is leuk en het hoort erbij. Je moet weten wat er speelt op de werkvloer.’

Anne&Max koos voor franchise in plaats van eigen vestigingen. Volgens Sander moet dat wel, wil je kwaliteit vasthouden: ‘Het kost heel veel tijd om grip te houden op kwaliteit.’ Een ondernemer is veel meer betrokken. Omdat hij zelf heeft geïnvesteerd wil hij zoveel mogelijk rendement eruit halen. Een tweede voordeel van franchise is dat je met vreemd vermogen sneller kan groeien en echt een mooie keten kan neerzetten.

Sander weet waar je tegenaan kunt lopen en wat je kan tegenkomen. ‘Als het gaat om ondernemers die een formule willen opzetten, dan kan ik helpen bepaalde verwachtingen bij te stellen in een vroeg stadium. Problemen binnen bestaande formules zijn vaak tussen franchisegever en -nemer. Denk aan de communicatie die niet lekker loopt. Of zaken die niet goed zijn vastgelegd. Het jaarplan is ook een document dat we altijd onder de loep leggen; het is de kapstok van je bedrijf.’

Ondertussen volgt Sander een mini MBA. ‘Om ook op een theoretische basis terug te kunnen vallen. Ik heb per slot van rekening alleen praktijkervaring. Het geeft je houvast en het maakt je een volwaardig gesprekspartner van je klant.’ De Franchise Adviseur werkt in alle branches. Idee is dat Sander meer betrokken wordt bij horeca, maar dat is niet per definitie het uitgangspunt. Ik vind alle takken interessant en wil nog heel veel leren!’

 

Sander van Renesse

De FranchiseAdviseur

sander@franchiseadviseur.nl

06 4725 0453

×