Per 1 januari 2026 komt er een toelatingsplicht voor uitzendbureaus. Uitzendbureaus dienen vanaf dat moment een vergunning te hebben om te mogen uitzenden en inleners mogen alleen nog zaken doen met toegelaten uitzendbureaus. Wij spreken over uitzendbureaus, maar dit moet gelezen worden in de breedste zin van het woord. Ook bedrijven die uitzenden niet als hoofdactiviteit hebben, maar wel personeel ter beschikking stellen aan anderen, vallen onder het verplichte toelatingsstelsel.
Eisen
De vereisten om een dergelijke vergunning te krijgen zijn wel nog hetzelfde als voor de eerder gecommuniceerde certificeringsplicht:
- Een positief inspectierapport (waarbij gecontroleerd is op het juist betalen van loon, het doen van belastingaangifte en de juiste pensioenaansluiting);
- In het bezit zijn van een VOG;
- Een borgsom van € 100.000,- betalen, voor startende ondernemingen geldt een borgsom van € 50.000,-;
- Gecertificeerde huisvesting aanbieden.
Een belangrijk verschil met het certificeringsstelsel is dat de minister (degene die de toelating beoordeeld) ook signalen van de belastingdienst en de arbeidsinspectie mee kan laten wegen in het oordeel.
Controle
Na toelating wordt er tweejaarlijks gecontroleerd of nog aan het normenkader wordt voldaan. Indien niet meer voldaan wordt, wordt de toelating geschorst en mogen er tijdelijk geen nieuwe arbeidskrachten meer ter beschikking worden gesteld. Indien vervolgens binnen de aangegeven tijd geen herstel heeft plaatsgevonden van de afwijkingen, wordt de toelating ingetrokken en mag je geen arbeidskrachten meer ter beschikking stellen.
Overgangsregeling
Uitzendbureaus dienen vanaf 2025 al alert te zijn op de nieuwe regelgeving. Als op tijd de toelating wordt aangevraagd (voor 1 juli 2025) en het SNA-keurmerk in het bezit is, dan val je onder de overgangsregeling en word je in beginsel toegelaten tot het stelsel. Indien je geen SNA-keurmerk hebt, dien je voor 1 januari 2025 de aanvraag te doen, de VOG te overleggen en de waarborgsom te storten om direct toegelaten te worden. Ben je te laat met aanvragen of voldoe je nog niet aan de voorwaarden? Dan kun je niet direct vanaf 1 januari 2026 actief zijn.