Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Onderdelenformule Handyman is failliet

 

Op 24 januari is Handyman, de franchiseformule in onderdelen voor huishoudelijke apparaten failliet verklaard, zo blijkt uit het register van de rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Opgericht in 1974, maakt Handyman deel uit van de Elka Pieterman Group, een groothandel met vestigingen in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Noorwegen, Polen, Tsjechië, Hongarije, Australië en China. Handyman ontstond tijdens de recessie van 1973, toen er bij consumenten een groeiende behoefte ontstond om zelf huishoudelijke apparaten te kunnen repareren. Dit resulteerde in een winkel waar een breed scala aan verschillende onderdelen wordt verkocht, variërend van opzetstukken voor stofzuigers tot batterijen, en van losse telefoonopladers tot anti-kalkstaafjes voor strijkijzers.

Handyman heeft 38 winkels in eigen beheer en tien franchisevestigingen, de franchisewinkels vallen buiten het faillissement. De keten, gespecialiseerd in huishoudelijke artikelen en onderdelen, bestaat sinds 1974. Ondanks het faillissement blijven de 38 eigen winkels in Nederland en de webwinkel voorlopig geopend. De curator heeft aangegeven dat er wordt gezocht naar mogelijkheden voor een doorstart. Het bedrijf telt ongeveer honderd medewerkers. Het lot van de Handyman-vestigingen in België is nog niet duidelijk. Het afgelopen jaar zijn diverse bekende winkelketens failliet gegaan, waaronder de koopjesketen Big Bazar, elektronicaketen BCC en sportwinkels als Perry Sport, Aktiesport en Sprinter.

Curator Bart Louwerier kan weinig vertellen over de redenen achter het faillissement van de keten en zal dit in de komende tijd nader onderzoeken. “We streven ernaar om de winkels open te houden, teneinde ook de opties voor een eventuele doorstart te verkennen.”

Vaak liggen de oorzaken in hogere energie-, huur- en loonkosten, in combinatie met een afkoelende economie en de verplichting voor veel ondernemers om coronasteun terug te betalen.

×