Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Schuldeisers nemen HEMA over

De kogel is door de kerk, na weken van twijfel is HEMA op maandag 15 juni dan toch tot een beslissing gekomen. Schuldeisers en HEMA zijn tot een akkoord gekomen waarbij de schuldeisers eigenaar worden van de warenhuisketen. In ruil daarvoor is 450 miljoen euro van de schulden kwijtgescholden.

Hiermee is de totale schuld van HEMA verlaagd van 750 miljoen euro naar 300 miljoen euro. In het akkoord staat dat de schuldeisers (een groep obligatiehouders) alle aandelen in handen krijgen en daarmee dus volledig eigenaar worden van het bedrijf. Dankzij de deal met de schuldeisers wordt alleen al de rentelast van het bedrijf jaarlijks verlaagd met 20 miljoen euro naar ongeveer 30 miljoen euro.

Nu is het aan de nieuwe eigenaren om te kijken hoe ze van de overige schuld af gaan komen, mogelijk wordt het bedrijf weer doorverkocht.

Volgens CEO Tjeerd Jegen is met de overeenkomst een belangrijke stap gezet op weg naar een financieel gezonde HEMA. De overname was volgens Jegen cruciaal voor het voortbestaan van de warenhuisketen, wat al sinds 2014 met een zware schuldenlast kampte.

Marcel Boekhoorn

Toen Marcel Boekhoorn de keten in 2018 overnam was de gigantische schuld van 750 miljoen euro er al, hij beloofde tijdens zijn leiderschap de schuld te verminderen maar dat is hem in de loop der jaren niet gelukt ondanks verschillende pogingen. Zo heeft hij onder andere zelf voor ruim 115 miljoen euro geïnvesteerd in HEMA, ook zijn er verschillende partnerships afgesloten (met Jumbo, Wallmart, Franprix en Casino) en is het bedrijf actief bezig geweest met buitenlandse expansie. Zijn laatste wapenfeit was het proberen een akkoord te bereiken tussen de schuldeisers, waarbij hij geld zou injecteren in het bedrijf in ruil voor dat de schuldeisers een deel van hun schuld kwijt zouden schelden. Beide partijen kwamen echter niet uit de onderhandelingen. Blokker en Jumbo hadden al belangstelling getoond voor een overname van de keten, maar nu ligt de bal dus bij de schuldeisers.

”Wij zijn de onderhandelingen ingegaan met als doel Hema er sterker uit te laten komen. Wij hebben daarom een fantastisch bod van €523 miljoen neergelegd, maar ik heb niet het idee dat de tegenpartij ons bod serieus in overweging heeft genomen. Blijkbaar willen ze een markttest doen en kijken of er elders meer te halen is. Ik denk niet dat dit in het belang is van Hema en de kans is groot dat het bedrijf wederom ten prooi zal vallen aan opportunistische investeerders. We zullen zien wat de uitkomst is, maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat wij als grootaandeelhouder een hele goede, toekomstgerichte strategie hebben voor Hema. Met ons bod worden schulden van de onderneming met een half miljard teruggebracht en kan Hema als gezond gefinancierd bedrijf doorgaan.” Aldus Boekhoorn.

Boekhoorns nucleaire bom

Boekhoorn geeft zich echter niet zomaar gewonnen, hij heeft namelijk een truc uitgehaald om HEMA minder aantrekkelijk te maken voor overname. Hij heeft een nieuwe vennootschap boven de warenhuisketen opgehangen, een BV genaamd Bonubo wat staat voor Boekhoorns nucleaire bom. Een van de gevolgen van de constructie is dat obligatiehouders naast miljoenen euro’s aan compensabele verliezen dreigen te grijpen als ze eigenaar worden van de warenhuisketen. Hierdoor wordt de keten minder waard en dus ook minder aantrekkelijk.

Blokker doet bod

Donderdag 11 juni heeft Mirage Retail Group, het moederbedrijf van Blokker, aangegeven de winkelketen wel te willen overnemen. Dit wordt bevestigd door Blokker-topman Michiel Witteveen. Het bod van Blokker ligt op dit moment bij zakenbank Moelis op de Zuidas in Amsterdam die de belangen van de groep obligatiehouders vertegenwoordigd. ”We hebben afgelopen donderdag een bod uitgebracht bij de schuldeisers. We willen tot een akkoord komen om de schuldenberg te verminderen. Het is de bedoeling dat iedereen inlevert en dan zijn we ook bereid om zelf geld in te brengen om van Hema weer een gezond bedrijf te maken” Aldus Witteveen.

Opvallend is wel dat Blokker geen contact heeft gehad met HEMA zelf, maar rechtstreeks een deal probeert te sluiten met de groep schuldeisers.

×