Dit verklaarde oprichter en voormalig directeur van Shoeby Mieke van Deursen tegenover de Volksrant. De modeketen vierde zijn veertig jarig bestaan met zijn 225 vestigingen en 1.500 medewerkers. De modeketen is wel geopend tijdens de ‘lockdown’, enkel voor pakketdiensten.
“De steunpakketten van de overheid (NOW) dekken bij Shoeby slechts 40 procent van de loonkosten. Normaal is december onze topmaand, we kregen dus een enorme knauw na de tweede lockdown”, stelt Van Deursen.
Voorraad
Omdat Shoeby een grote speler is, komt het bedrijf niet in aanmerking voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Deze regeling is bedoeld voor het midden-en kleinbedrijf. “Alleen franchisenemers kunnen er gebruik van maken”, zegt Van Deursen.
Het bedrijf heeft bovendien voor miljoenen euro’s aan voorraad liggen in hun magazijn in Rosmalen. De volgende lading is zelfs al onderweg vanuit Azië. De kleding die nu in de winkels ligt kan niet meer verkocht worden over een tijd. “Waar laten we het? Over drie maanden kan die collectie naar de kledingbank”.
“De voorraad is onze levensader, die bepaalt het prijsbeleid en onze marges. Wij zijn constant aan het kopen. Ik heb nu al de winterkleding voor 2022 besteld, terwijl die van dit jaar nog in de winkels ligt. We zitten in een spagaat en zijn voortdurend aan het voorschieten. Het past bij onze branche. Maar zolang de winkels gesloten blijven, stapelen de voorraden zich op.”
Winkels
In februari stonden er zelfs nog tien nieuwe vestigingen in de planning voor de franchiseformule. “In maart moeten we echt weer open zijn, anders zijn de gevolgen niet te overzien. Maar het geldt niet alleen voor ons. Er dreigt een enorme kaalslag en een verharding van de samenleving. Wil je leuke steden houden met een grote diversiteit die winkelen zo leuk maakt, dan moet de politiek de retail in Nederland overeind houden. En dat gaat veel verder dan weer een nieuw steunpakket.”