Woensdag 12 februari, organiseerde de BOVAG “Het Nationale Franchise Debat”. Dit vond plaats in het Mauritshuis in Den Haag. De BOVAG vertegenwoordigt veel franchisenemers en -gevers en maakt zich sterk voor een Franchisewet waarbij de samenwerking verbeterd wordt en de verhoudingen tussen franchisenemer en franchisegever in balans worden gebracht.
Onder begeleiding van Maarten Bouwhuis, bekend van o.a. BNR Nieuwsradio, begon het programma. Als eerste verscheen Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Mona Keijzer heeft onlangs het wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer, na goedkeuring van de Raad van State. Zij is ook degene die hard pleit om deze wetswijziging realiteit te laten worden. “Franchise is een prachtige manier om met elkaar samen te werken.” Stelde Mona Keijzer. Zij bevestigde dat franchise onder velen in Nederland nog niet bekend is, maar wel een heel groot deel van de Nederlandse Economie is.
Mona Keijzer
Volgens Mona is deze wet noodzakelijk omdat het in veel gevallen zeker goed gaat, maar de gevallen waarin het niet goed gaat moeten worden aangepakt. Zij zei: “Het moet eerlijker.” Dit gaat dan voornamelijk over de gevallen waarbij franchisenemers weinig/geen zeggenschap hebben. Voor de formules waar geen problemen ondervonden worden, zal de wet dan ook geen grote invloed hebben.
In het nieuwe wetsvoorstel is een instemmingsvereiste opgenomen. Mona Keijzer hoopt hiermee te stimuleren dat de franchisegever en -nemer met elkaar in gesprek gaan en gezamenlijk drempelvoorwaarden op zullen stellen. Hierin is geprobeerd zo veel mogelijk balans te vinden in de verdeling tussen franchisegever en -nemer, zonder de franchisenemer te veel te beschermen. Het moet een eerlijke verdeling worden.
Debatten
Na Mona Keijzer volgde het eerste debat tussen Brigitte van der Burg (FNN) en Boris van der Ham (NFV). Zij kregen twee stellingen waarover hun visie werd gevraagd, waarbij van der Burg nadrukkelijk pleitte voor de belangen van de franchisenemers: “De nood is hoog bij franchisenemers”, stelde ze. Van der Ham denkt dat de wetswijziging een goede stap vooruit is, maar denkt dat sommige normen in de wet nog wel wat uitleg vereisen. Details en helderheid zijn volgens hem belangrijk om de wet optimaal te benutten.
Het tweede en ook laatste debat werd gehouden tussen Arnold Koopmans (Toyota Franchisevereniging en jurist) en Timo Jansen (advocaat bij Lexence). Bij hen werd voornamelijk gediscussieerd over het instemmingsrecht van franchisenemers en de mogelijke invloed hiervan op de formule. Volgens beide is het instemmingsrecht nu eerlijker en genuanceerder opgenomen in het wetsvoorstel.
Tot slot eindigde Peter Niesink, algemeen directeur van de BOVAG, met een dank aan alle betrokkenen die dit debat mogelijk hebben gemaakt. De BOVAG heeft zich de laatste jaren actief ingezet om de nieuwe wet te realiseren.