Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

The Road To Franchisee

Werken bij Domino’s Pizza is werken in een organisatie vol doorgroeimogelijkheden. Het bewijs: 90% van de franchisenemers begon ooit als bezorger. De bekende keten heeft inmiddels meer dan 300 vestigingen en groeit nog altijd. Er werken veel jonge mensen en iedereen wordt gemotiveerd om het beste uit zichzelf te halen. “Het bedrijf leeft en werkt volgens ‘the American Dream’”, vertelt Anneke de Groot, Development Director. “Iedereen die de drive heeft om meer te bereiken, krijgt daarvoor bij Domino’s alle ruimte.”

Die kans biedt Domino’s onder andere met haar interne opleidingsprogramma ‘Future You’ waarin winkelpersoneel kan kiezen uit verschillende opleidingen. Recentelijk breidde de keten het trainingprogramma uit met een nieuwe module: ‘The Road To Franchisee’. Daarmee kunnen medewerkers zich laten opleiden tot franchisenemer. Een mooie aanleiding voor een gesprek met Anneke de Groot.

Zou je me wat meer willen vertellen over Future You?

“Het Future You programma zorgt ervoor dat iedere winkelmedewerker kan doorgroeien van pizzamaker of bezorger naar winkelmanager. Of zelfs regiomanager. Het programma volgt 7 stappen langs 7 verschillende functies. Van pizzamaker groei je bijvoorbeeld door naar crewtrainer en vanuit daar weer naar shiftmanager. Per stap heb je een bepaalde ervaring nodig voordat je verder kunt gaan. De basis van het nieuwe traineeprogramma is dus een realistisch carrière-pad bij Domino’s.”

Hoe haakt The Road To Franchisee hier precies op in?

“We bedachten ‘The Road to Franchisee’ omdat Domino’s het franchisen graag toegankelijker wil maken. Het is een ideale toevoeging aan het bestaande Future You programma. We stomen toekomstige franchisenemers klaar om hun eigen onderneming te runnen. De duur van het traineeprogramma hangt af van je ervaring. Begin je als deelnemer bij de basis: leren pizza maken en je doorloopt alle 7 modules van ‘Future You’ en de module ‘Road to Franchisee’, duurt het traject ongeveer één jaar. Daarna ben je een volwaardige en volleerde franchisenemer.

Welke competenties beheers je dan?

“Je weet dan alles over de operationele werkzaamheden en de vele andere aspecten van franchisenemen. Denk aan financiën, personeelszaken, arbeidsrecht, het managen van personeel, het schrijven van een marketingplan. Maar ook het uitvoeren van deze acties. Je leert het vak namelijk vooral in de praktijk. Tijdens het traineeprogramma doe je meteen veel praktijkervaring op. Zo kun je na ongeveer één jaar je eigen Domino’s winkel zelfstandig runnen.”

Wat is het verschil tussen het oude en huidige traineeprogramma?

“We boden al veel verschillende trainingen en opleidingen aan, maar er was nog geen complete franchise opleiding binnen Domino’s. Medewerkers konden doorgroeien binnen hun winkel en er daarna voor kiezen om ook franchisenemer te worden. Hier ging een relatief korte training aan vooraf, ondersteund met de mogelijkheid om losse trainingen te volgen. Domino’s groeide in de afgelopen jaren enorm en we groeien nog steeds. Daarom vonden wij het hoog tijd om een volwaardige franchiseopleiding binnen Domino’s op te zetten. Afgelopen maanden hebben we in nauwe samenwerking met onze operationele afdeling gekeken hoe wij trainingen konden gaan combineren, en waar nodig ombouwen en aanvullen, tot een compleet traineeprogramma.”

Wanneer is iemand geschikt voor een eigen franchise binnen Domino’s?

“Je hebt een aantal competenties nodig om franchisenemer bij Domino’s te kunnen worden. Je moet bijvoorbeeld een teamplayer zijn, een ondernemersgeest hebben, mensen kunnen motiveren en kunnen denken in oplossingen. Horeca-ervaring kan een waardevolle aanvulling zijn. Tijdens het selectieproces stellen wij de kandidaten met name vragen zoals: Waarom wil je ondernemen? Waarom kies je voor een franchise concept? En: waarom kies je specifiek voor Domino’s? De antwoorden vertellen ons of iemand over de juiste motivatie beschikt of niet. Met de juiste motivatie weten we dat een ondernemer in spé niet bang is om zijn of haar handen uit de mouwen te steken en ook in mindere tijden een goede drive heeft om door te blijven gaan. Dan durven wij de samenwerking aan te gaan.”

Wanneer is dit trainingsprogramma een succes?

“Franchisenemen doe je niet zomaar even. Je krijgt een uitvoerige training en zodra de winkel eenmaal open is, begint het ‘echte werk’ en moet je heel wat balletjes hooghouden. Je gaat werken met mensen, ovens, systemen, hygiënische standaarden en moet je je daarbij ook houden aan alle operationele eisen van Domino’s. Wanneer iemand één jaar na de opleiding nog steeds enthousiast is met zijn of haar keuze om te gaan franchisen, weten we dat het traineeprogramma een succes is. Dat betekent dat we in de toekomst nog vele franchisenemers op deze manier kunnen opleiden tot een succesvolle ondernemers.”

[box]Ontvang gratis meer franchise informatie over Domino’s Pizza![/box]

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

×