Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchisenemen bij Le Pain Quotidien; een formule vol puurheid, passie en plannen

Kris Potemans is al bijna 30 jaar franchisenemer van Le Pain Quotidien in Leuven, België. Wars van de opkomst van bewerkt voedsel en onder de indruk van de kwaliteit, eenvoud en puurheid van het brood en de sfeer bij Le Pain Quotidien, maakte hij zijn keuze. Zonder opleiding en ervaring in de branche, maar met de liefde voor goed en authentiek eten in zijn DNA, opende hij in 1994 zijn winkel. Hoe is het om franchisenemer te zijn van deze formule, waar staat het merk voor en wat wil hij meegeven aan potentiële franchisenemers?

Hoe ben je bij Le Pain Quotidien terechtgekomen?

Ik had geen echte plannen om ondernemer te worden; ik werkte bij de universiteit van Leuven. Daar voelde ik me niet helemaal thuis. Ik was jong, ik wilde meer impact maken en het verschil maken. Ik hoorde over Alain Coumont (founder van Le Pain Quotidien) en zijn zaak en ik werd getriggerd. Ik stoorde mij eraan dat voedsel steeds meer bewerkt en niet authentiek was. Le Pain Quotidien deed daar niet aan mee, integendeel. Door mij aan te sluiten bij Le Pain Quotidien kon ik voor mijn gevoel dat gewenste verschil gaan maken.

Franchise was op zich geen bewuste keuze, dat liep gewoon zo. Het eerste franchisecontract dat ik tekende met Alain was letterlijk een A4-tje. Het was in feite niet meer dan een inkoopcontractje met de hoofdvestiging van Le Pain Quotidien. Er was geen marketing, geen formulehandboek en het menu was simpel en een kopie van de oorspronkelijke vestiging. Veel mensen vragen zich nog steeds of hoe het merk zo groot heeft kunnen worden, zonder af te doen aan de kernwaarden: eenvoud, authenticiteit en kwaliteit, nu de formule is gegroeid naar meer dan 250 vestigingen in bijna alle grote wereldsteden van New York tot Tokio 200. Dat werd mij duidelijk toen ik de andere Belgische franchisenemers ontmoette. Alain had deze niet geselecteerd op hun financiële potentie, hun locaties of hun werkervaring, maar op hun mindset en gemeenschappelijke normen en waarden. Tot op vandaag vind ik dat een van de meest karakteristieke eigenschappen van Le Pain Quotidien.

Binnenkort wordt het tweede deel van het interview met Kris Potemans gepubliceerd. Wilt u het interview van Kris (en vele andere exclusieve interviews) direct lezen? Bestel dan De Nationale franchise Gids hier.

 

Ontvang gratis meer informatie over Le Pain Quotidien

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef

Meer informatie over franchisen bij

Le Pain Quotidien

×