Koninklijke INretail pleit voor de heropening van winkels. Ze beweren dat dit volgens de routekaart, die de overheid heeft aangegeven, veilig kan. INretail verwijst naar het buitenland waar de winkels ook zijn geopend en de zware impact die de sluiting heeft op onze economie. De huidige situatie zou niet overeenkomen met de ‘zeer ernstige’ situatie die geleid heeft tot de desbetreffende maatregel.
De huidige situatie zou inmiddels van ‘zeer ernstig’ zijn afgenomen tot ‘ernstig’. “De voortdurende winkelsluiting doet geen recht aan het economisch belang en de corona proof winkelmogelijkheden, waarvan sinds maart 2020 altijd sprake was bij niet-essentiële winkels”, aldus een woordvoerder van Koninklijke INretail.
De winkels zijn half december vorig jaar gesloten door het kabinet. De aanleiding hiertoe was de verwachte drukte die de feestdagen met zich mee zou brengen. Momenteel zou het aantal besmettingen zijn gedaald en de situatie niet meer zo kritiek zijn als wanneer de maatregel werd ingevoerd. INretail is van mening dat de winkels sinds de oorspronkelijke eerste maatregelen in maart vorig jaar hebben bewezen met de situatie om te kunnen gaan. Voorbeelden hier van zijn de aangepaste winkel ervaringen zoals het click & collect principe.
Er zijn momenteel 56.000 winkels gesloten. Hierdoor wordt er ongeveer 700 miljoen euro aan omzet misgelopen per week. INretail geeft aan dat als dit langer duurt 50 tot 60 duizend banen risico kunnen lopen.