Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Startkapitaal nodig? Dit zijn je opties

07 september 2021

Speel je met de gedachte om een eigen bedrijf te beginnen? Dan is de kans aanwezig dat je hier een flink geldbedrag voor moet hebben. Zo moet je mogelijk een bedrijfspand aankopen en verschillende machines en/of voertuigen aanschaffen. De kosten voor het starten van een eigen onderneming kunnen hierdoor flink oplopen. Lang niet iedereen beschikt over voldoende financiële middelen om de start van een onderneming (volledig) zelf te financieren. Geldt dit ook voor jou? Denk dan niet direct dat je niet voor jezelf kunt beginnen. Nee, want er zijn namelijk verschillende manieren om aan startkapitaal te komen. In deze tekst zetten wij 4 opties op een rijtje.

1. Zakelijke lening

Als ondernemer kun je ervoor kiezen om een bedrijfspand te huren in plaats van te kopen. Hierdoor valt het starten van een bedrijf aanzienlijk goedkoper uit. Toch ontkom je vaak niet aan investeren. Zo moet je mogelijk een machine aanschaffen die jou helpt om bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Gelukkig kun je als ondernemer een zakelijke lening afsluiten om de aankoop van een dergelijk bedrijfsmiddel te financieren. Je smeert de investering in dat geval uit over meerdere jaren. Iedere maand los je een gedeelte van de lening (inclusief rente) af. Wanneer je dit keurig doet, is de lening aan het einde van de looptijd volledig afgelost.

2. Zakelijke hypotheek

Zie je het niet zitten om een pand te huren? Bekijk dan de mogelijkheden om vanuit huis te werken. Als dit niet mogelijk is, zit er niets anders op dan een bedrijfspand kopen. Omdat zo’n pand flink wat geld kost, kun je hier een zakelijke hypotheek voor aanvragen. Je leent in dat geval geld om de aankoop van het pand te financieren. Net als bij een zakelijke lening dien je dit geld binnen een x aantal jaar weer terug te betalen. Belangrijk verschil met een zakelijke lening is de looptijd. Zakelijke leningen moet je binnen maximaal 5 jaar terugbetalen, terwijl zakelijke hypotheken een looptijd hebben van 10 jaar.

Kies je voor een zakelijke hypotheek van ABN AMRO? Dan heeft de hypotheek weliswaar een looptijd van 10 jaar, maar is het aflosschema gebaseerd op 20 jaar. Dit houdt in dat jij jouw zakelijke hypotheek aan het einde van de looptijd voor de helft hebt afgelost. Het resterende bedrag kun je vervolgens in een keer afbetalen of herfinancieren met een andere lening.

3. Geld lenen van bekenden

Voor veel mensen is het starten van een eigen bedrijf een sprong in het diepe. Er komt ontzettend veel op je af en bovendien brengt het onzekerheden met zich mee. Je kunt van tevoren immers niet voorspellen hoe jouw avontuur verloopt. Daarom zit je er mogelijk niet op te wachten om een lening of hypotheek af te sluiten. Richt je in dat geval tot jouw eigen netwerk. Mogelijk zijn er familieleden en/of vrienden die financieel bij willen en kunnen springen om jouw droom te realiseren. Grote voordeel hiervan is dat je vaak kunt lenen tegen gunstigere voorwaarden.

4. Crowdfunding

Vind je het niet prettig om geld van mensen uit jouw directe omgeving te lenen? Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Als jouw bedrijf geen succes wordt, kan het zijn dat investeerders hun geld kwijt zijn. Wanneer dit mensen uit jouw directe omgeving zijn, nemen zij dit jou mogelijk altijd kwalijk. Zit je hier niet op te wachten? Dan is crowdfunding misschien iets voor jou. Je vraagt dan het volk om een financiële bijdrage door een campagne op te zetten. Hier zijn tegenwoordig verschillende platformen voor, waardoor het niet lastig is om te beginnen met crowdfunding.

×