Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Van jong en zonder werk naar een Kwalitaria avontuur


Stel je bent twee beste vrienden, je werkt allebei in de horeca en komt allebei zonder werk te zitten. Dan kun je bij de pakken neerzitten of je gaat aan de tekentafel zitten en start samen een eigen onderneming. In de horeca, ondanks de coronacrisis. Dat overkwam Roy van de Haar en Cleon Doest (allebei 24 jaar). Zij kozen voor franchise, maakten de stap en startten in augustus hun avontuur als eigenaar van Kwalitaria Presikhaaf in Arnhem. Een dappere stap. Wij vroegen hoe zij die periode hebben ervaren en hoe het franchiseleven met Kwalitaria hen bevalt.

Roy van de Haar (24) vertelt hoe het idee om zelfstandig ondernemer te worden is ontstaan. “Het ondernemer worden ging heel erg snel, want een paar maanden geleden werkte ik zelf nog als kok in een restaurant. Mijn beste vriend Cleon werkte daar ook, hij was daar vlak voor de eerste coronacrisis weggegaan. Daar zaten we dan, allebei zonder werk. Nu we allebei zonder werk thuis zaten, zonder dat er heel snel uitzicht was op ander werk, hebben we veel met elkaar gesproken wat we nu écht zouden willen doen “later”. In die gesprekken kwam heel vaak kwam het beginnen van een eigen zaak toch weer terug, dus dat gingen we toch maar eens uitzoeken”.

Hoe zijn jullie bij franchise gekomen?

“We zijn jong en hebben daardoor geen grote spaarrekening. Ik ben wat rond gaan zoeken en kwam uiteindelijk op het idee om eens bij franchise te kijken om te zien wat die kunnen bieden en zo kwamen we bij Kwalitaria. Het werd heel snel duidelijk dat we met Kwalitaria verder wilden. De eerste inleg en de fee is lager dan bij andere formules. Dat speelde bij ons wel een grote rol. En we komen natuurlijk uit de horeca. We hebben de aanvraag gedaan en zijn op gesprek gegaan. We hadden goed ons huiswerk gedaan en dat heeft zich terugbetaald”.

Cleon Doest (24) “Het ging zo snel. 1 juli hebben we getekend, alles kwam rond en 18 augustus stonden we in de zaak. Het leek bijna te mooi om waar te zijn, maar dit is echt een fijne organisatie die goede ondernemers een kans wil geven. We hebben stage gelopen bij Kwalitaria om de kneepjes van het vak te leren. In deze tijd beginnen was nog spannender. Onze zaak bestaat voor een deel uit een lunchroom en we hebben een groot terras. Die omzet ben je kwijt. We zijn volledig gaan draaien naar afhaal en bezorging, dat was wel even schakelen en heel druk. Maar het gaat goed. Mede dankzij de goede begeleiding die we hebben gekregen natuurlijk”.

Jonge ondernemers, niet direct het benodigde vermogen.

Jullie zijn nog jong en beschikten niet direct over het kapitaal dat nodig is om te kunnen starten. Hoe hebben jullie de financiering toch rond gekregen? Roy: “Kwalitaria heeft ons heel goed begeleid in het financieringstraject. Zij hadden het vertrouwen in ons als ondernemers en dat is natuurlijk super om te horen. We hebben goede handvatten gekregen om wel het benodigde vermogen bij elkaar te krijgen. Tijdens ieder gesprek met Kwalitaria kregen we tips en adviezen en wisten we precies waar we als huiswerk mee aan de slag konden. Zo hebben we in korte tijd toch onze droom kunnen realiseren. Zonder de begeleiding was dit ons zeker niet gelukt. Wij zijn dan ook enorm blij met hoe Kwalitaria zich heeft opgesteld; het willen meedenken met jonge ondernemers en als je er allebei vertrouwen in hebt, er ook samen voor te durven gaan”.

Hoe was de begeleiding voor en na de start?

Cleon: “De begeleiding vanuit de formule is geweldig, in elk stadium van het proces. We zijn jonge ondernemers en dat weten ze bij het hoofdkantoor ook. We kregen meteen een opstartcoördinator toegewezen, die was er de eerste paar dagen na de opening ook iedere dag bij. Hij heeft ons en ons personeel in de reis meegenomen. Het is ook best spannend om ineens 20 man personeel aan te sturen. Daar heb ik me nog nooit mee bezig hoeven houden, dus het is wel heel fijn om daar zo bij begeleid te worden. We hebben een franchiseconsultant, die komt een keer per week met ons zitten; hoe gaat het, wat kan beter en dan maken we samen een plan van aanpak. Die begeleiding vind ik wel een enorm voordeel van franchise, want er komt zoveel bij kijken bij het starten en draaiend houden van een onderneming, daar heb je vooraf vaak nog geen idee van”.

Franchise heeft zoveel voordelen

Jullie zijn midden in de coronatijd gestart, in de horeca. Hoe bevalt het franchiseleven jullie nu?  Cleon: “Het bevalt ons echt heel goed. We hebben ook wel eens in de auto gezeten: wat willen we nu verder als dit helemaal staat en loopt zoals we willen? Dan dromen we wel over ooit een tweede vestiging. Of misschien willen we ooit wel iets beginnen in een hele andere branche. Maar eerst dit. Natuurlijk is dit een rare tijd, maar dat maakt het ook wel weer heel spannend en uitdagend. Ik denk wel dat het scheelt dat we een franchiseonderneming zijn, want je staat er niet alleen voor. Door de goede begeleiding van Kwalitaria ging het financieringstraject soepeler dan wanneer wij dit zelf hadden moeten doen. Door het delen van kennis over operationele zaken maar ook over zaken die je als toekomstig ondernemer nodig hebt.”

Roy: “Zoals we eerder al zeiden, er komt zoveel kijken bij het opzetten van een onderneming, dan is het gewoon fijn als je hier hulp en begeleiding bij krijgt. Alle zaken zoals inkoop, reclame etc. worden goed geregeld, dus wij kunnen lekker in de zaak staan en ons daarmee bezighouden. Zeker in deze rare corona-tijd gaat er veel tijd zitten in het continu schakelen, dus dan scheelt het wel dat er veel dingen zijn waar we ons geen zorgen over hoeven te maken. Het wordt voor ons bedacht en geregeld, dat scheelt een hoop stress”.

Kwalitaria is hard franchise. Wat vind je van daarvan?

Cleon: “Heel fijn, want alles wat Kwalitaria regelt is goed. De producten zijn goed en mensen weten dat ook. Er is nog wel genoeg vrijheid met betrekking tot het bedenken van eigen producten. Zo hebben wij de chicken mixbox bedacht, een box met allerlei soorten kip, met een lekkere saus. Dat loopt goed en het is leuk dat je dat soort dingen kan bedenken. Er wordt standaard gewerkt met seizoensproducten, dus we hoeven ook niet veel anders te verzinnen. Onze klanten weten waar Kwalitaria voor staat en dat het goed is, bij welke zaak ze ook komen. Dus we hoeven ook geen rare fratsen uit te halen.

Hoe kijken jullie terug op 2020? Roy: “Ik spreek namens ons beiden als ik zeg dat dit een bizar jaar was. Zo zitten we werkeloos thuis en zo wordt dit ineens ons mooiste jaar ooit”.

[box]Meer weten over franchisen bij Kwalitaria? Klik dan hier.[/box]
×