Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Ondernemen? Franchise is een goede optie!

Je zit er aan te denken om ondernemer te worden? Misschien ben je dat al en heb je een goedlopend bedrijf opgezet. In beide gevallen kan het goed zijn om je aan te sluiten bij een franchiseformule. Door aan te sluiten bij een franchiseformule kan zich meerdere voordelen met zich meebrengen. Randzaken als administratie en marketing worden veelal uit handen genomen door de franchisegever. Zo kun je focussen op waar je goed in bent: ondernemen. Als je een eigen bedrijf hebt opgezet, kun je natuurlijk ook overwegen om daar een franchiseconcept van te maken.

Franchise in cijfers

dnfg-verdeling-franchisevestigingen-per-brancheFranchise is in Nederland goed voor ruim 34 miljard euro aan omzet1, waarbij het aandeel van de detailhandel (zowel food als non-food) 73,5% bedraagt. Het aantal franchisevestigingen is met 2.795 gestegen van 31.384 naar 34.1792.

Als ondernemer kun je met tegenslagen te maken krijgen en harde klappen krijgen. Dat is met franchise niet anders. Je bent bij franchise immers zelfstandig ondernemer en verantwoordelijk voor je eigen onderneming. In totaal gingen er in 2018, 4.2263 bedrijven failliet en in 2019 waren dat er 4.3784. Franchisenemers staan echter sterker in de markt dan eigen of filiaalbedrijven. Dit komt o.a. doordat een franchiseformule helemaal is uitgekristalliseerd voordat het aangeboden wordt middels franchise. Uiteraard moet een formule zich blijven ontwikkelen om mee te kunnen met de veranderende markt en eisen/verwachtingen van de consument. Daarnaast stijgt de omzet met gemiddeld 10 tot 15% wanneer je een bedrijfsleider vervangt door een franchisenemer5. De franchisenemer kent namelijk de lokale markt en kan sneller inspelen op de behoeftes van dorp-, stad- of regiogenoten.

Er zijn genoeg voordelen van franchise op te noemen. Maar aan franchise kleven ook nadelen. Een veel gemaakte fout die wij bij veel oriënterende franchise ondernemers zien, is dat ze denken dat met franchise ‘alles wel even komt aanwaaien’. ‘De formule zegt dit, dus zal het wel waar zijn’. Als (kandidaat-)ondernemer moet je altijd kritisch zijn op de voorgelegde cijfers, prognoses, etc. Doe zelf onderzoek, dan kom je na verloop van tijd niet voor vervelende verrassingen te staan die je vooraf simpel had kunnen tackelen.

Van begin tot eind, wij staan voor je klaar

Mocht je niet bekend zijn met franchise en je wil er verder in verdiepen of in gesprek komen met franchisegevers, raden wij je aan om de belangrijke franchisebegrippen door te nemen. Wij helpen je uiteraard graag, van oriëntatie tot daadwerkelijk franchisenemer worden. Meer tips? Neem dan onze Wiki goed door.

Wil je weten welke franchiseformules er allemaal zijn? Of wil je liever zoeken in jouw voorkeursbranche? Franchise in dienstverlening? Food? Wonen? Klik dan hier om op een eenvoudige manier te zoeken naar de juiste formule. Of wellicht staat er in jouw regio wel een vestiging ter overname. Dit zijn over het algemeen goedlopende vestigingen maar waarbij de huidige franchisenemer zijn zaak van de hand wil doen. Dit kan o.a. komen door het bereiken van de pensioensleeftijd of door interesse in een nieuwe uitdaging. Benieuwd of er in jouw regio een franchise ter overname staat? Kijk dan eens rustig rond bij onze ‘Franchise ter overname’ sectie.

Heb je vragen of opmerkingen? Aarzel dan geen moment en neem contact met ons op. Dat kan via de mail (sophie@denationalefranchisegids.nl) of via de telefoon (055 – 8200 226).

Op de hoogte blijven van nieuws en ondernemingskansen? Abonneer dan geheel gratis op onze wekelijkse nieuwsbrief.

Klik op onderstaande knoppen om naar jouw voorkeursbranche te gaan 


De Nationale Franchise Gids is het grootste platform op het gebied van samenwerkende ondernemersverbanden (hard franchise, soft franchise en commerciële samenwerkingsverbanden) en de populairste website op het gebied van franchise in Nederland.

1 en 2 – Bron: NFVDoel van het platform is de verschillende spelers in de franchise- of retailwereld met elkaar in contact te brengen. Lees hier meer over ons.

3 en 4 – Bron: CBS
5 – Bron: ING Bank

×