Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchisenemer worden: hoe begin je?

De wereld van franchise is dynamisch, innovatief en niet te vergeten: razend interessant. Als je wilt toetreden in deze wereld, doe je dat als franchisenemer óf als franchisegever. Twee ondernemers en twee formule-eigenaars vertellen over hun ervaring in de franchise. Na in deel 1 van deze serie franchisegever Ruud van Eijl van Eijgen finance aan het woord te hebben gelaten, spraken we voor deel 2 met franchisenemer Josje Slingerland van New York Pizza Bovenkarspel en Den Helder.

De franchisenemer

Josje Slingeland – New York Pizza

Josje Slingeland runt al vijf jaar de vestiging van New York Pizza in Bovenkarspel. Zes maanden geleden opende ze een tweede vestiging in Den Haag. “Ik sprong in het diepe en dat heeft goed uitgepakt.”

Josje is afgestudeerd aan de Hotelschool in Maastricht. “Hier werd ondernemerschap altijd erg benadrukt en het leek me ook erg leuk. Ik begon echter na mijn afstuderen als intercedent. Dat beviel me niet, zo’n kantoorbaan. Toen ik een vrachtwagen van New York Pizza zag rijden met daarop ‘Franchisenemers gezocht’, heb ik contact gezocht. Ik kende het bedrijf omdat ik als pizzabakker heb gewerkt bij New York Pizza Nieuw-Vennep toen ik 15 was. Ik heb daar dus van tevoren ook geïnformeerd over het franchisenemerschap. Toen ik uiteindelijk met het hoofdkantoor ben gaan praten, ben ik er gewoon niet meer­ weggegaan. Ik ben in het diepe gesprongen en dat heeft ontzettend goed uitgepakt.” Inmiddels heeft Josje zo’n zestig parttime medewerkers op de loonlijst staan. “Dat is mijn familie.”

Naam: Josje Slingeland

Leeftijd: 28

Als je niet werkt: “Mijn werk en privéleven zijn erg verweven, maar als ik niet werk, probeer ik zoveel mogelijk leuke dingen te doen, zoals vakantie en uit eten gaan.

Trots op: “Ik vind het geweldig dat de vestiging in Bovenkarspel nu zo zelfstandig is. Uiteraard ben ik veel op achtergrond aanwezig, maar ik heb Den Helder kunnen openen zonder dat ik me zorgen hoefde te maken over het reilen en zeilen in Bovenkarspel. Ik ben een mensenmanager en daar pluk ik dus nu de vruchten van.”

Spijt van: “Ik heb voor Den Helder geen exploitatievergunning aangevraagd. Ik kwam er een dag voor de opening achter dat ik die dus wel nodig had. Toen moest ik alle zeilen bijzetten om alsnog open te kunnen. Het hoofdkantoor heeft me daarin goed ondersteund en uiteindelijk is het allemaal goedgekomen.”

 

Waarom koos je voor franchise en niet voor puur zelfstandig ondernemerschap?

“Ik heb er natuurlijk over gedacht om helemaal zelfstandig te worden, zowel voordat ik begon als toen ik mijn tweede vestiging ging openen. Want dan ga je nog verder investeren in je carrière en je toekomst. Franchise bevalt mij heel goed: je profiteert als ondernemer mee van de goede naam van het bedrijf en van de ondersteuning van het hoofdkantoor. Natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk voor de uitbouw van je klantenkring. Als je echt helemaal voor jezelf wilt beginnen, moet je een ijzersterk concept en veel geld hebben. Ik zou nu niet meer voor mezelf willen beginnen.”

Hoe dacht je partner erover?

“Dat gaat heel erg goed. We kunnen alles samen prima combineren.”

Kun je genoeg je ei kwijt binnen de formule?

“Absoluut. New York Pizza voelt als een klein bedrijf met korte lijnen. Je kunt snel contact krijgen met iedereen die je nodig hebt en dat vind ik erg fijn.”

Tips van Josje Slingeland

Tip 1:
Bereid je voor voordat je begint. Ga bijvoorbeeld meelopen met iemand, niet een dag maar een hele periode.

Tip 2:
Als je wilt en bereid bent om vol gas te gaan, dan komt het echt wel goed. Wees bereid ervoor te werken.

×