Als ondernemer wil je graag dat je bedrijf groeit en bloeit. Daarvoor heb je geld nodig. Geld om te investeren, om werknemers te betalen, om voorraden aan te schaffen en om je bedrijf te promoten. Maar waar haal je dat geld vandaan? Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals een lening bij de bank, crowdfunding of het aantrekken van investeerders. Maar er zijn nog twee andere opties die steeds populairder worden: rekening courant en factoring. In dit artikel leggen we uit wat deze begrippen betekenen en welke optie het beste past bij jouw bedrijf.
Wat is rekening courant?
Rekening courant is een kredietfaciliteit die je kunt afsluiten bij je bank. Het werkt als volgt: je maakt afspraken met de bank over het maximale bedrag dat je kunt lenen. Dit bedrag staat op een aparte rekening, de rekening courant. Je kunt geld opnemen van deze rekening als je dat nodig hebt, tot het afgesproken maximum bedrag. Je betaalt alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen. Als je geld terugstort op de rekening courant, wordt je schuld weer verminderd en betaal je minder rente. Rekening courant is een flexibele manier van financieren. Je kunt snel geld opnemen als dat nodig is, zonder dat je daarvoor steeds opnieuw een aanvraag bij de bank moet doen.
Wat is factoring?
Factoring is een vorm van financieren waarbij je je facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij zoals bijvoorbeeld Impact Factoring. Deze maatschappij betaalt je een deel van het factuurbedrag direct uit, meestal tussen de 80 en 90%. Het resterende bedrag krijg je als de factuur is betaald door je klant, minus de kosten van de factoringmaatschappij. Deze kosten zijn afhankelijk van de hoogte van het factuurbedrag en de termijn waarbinnen je klant moet betalen. Factoring heeft als voordeel dat je snel geld krijgt voor je facturen, zonder dat je daarvoor een lening hoeft af te sluiten. Je hoeft ook geen onderpand te bieden.
Rekening courant of factoring, wat past bij mijn bedrijf?
Of rekening courant of factoring het beste past bij jouw bedrijf, hangt af van verschillende factoren. Hieronder bespreken we de belangrijkste aspecten.
- Omzet
Factoring is vooral interessant als je bedrijf een hoge omzet heeft en veel facturen verstuurt. Als je maandelijks maar een paar facturen hebt, is factoring minder interessant, omdat de kosten per factuur dan hoger zijn. Rekening courant kan dan een betere optie zijn, omdat je daarbij alleen rente betaalt over het bedrag dat je daadwerkelijk hebt opgenomen. - Kredietwaardigheid klanten
Als je klanten een slechte kredietwaardigheid hebben, kan factoring een goede oplossing zijn. De factoringmaatschappij neemt het risico over als een klant niet betaalt. Bij rekening courant is het risico voor jou als ondernemer als een klant niet betaalt.