Iedereen in Nederland is verplicht om een autoverzekering af te sluiten, maar veel mensen maken hier eigenlijk nooit gebruik van. Wanneer je een heel jaar lang geen schade claimt, is er sprake van een schadevrij jaar. Rijd je meerdere jaren achter elkaar schadevrij? Dan telt een verzekeraar deze jaren bij elkaar op. Het is dus eigenlijk een soort spaarsysteem. Sommige mensen denken dat zij hier niets aan hebben, maar dat is wel degelijk het geval. Schadevrije jaren hebben namelijk invloed op de premie die je voor een autoverzekering betaalt. In deze tekst vertellen we je precies wat voor invloed schadevrije jaren op jouw premie hebben.
Premie en schadevrije jaren hebben met elkaar te maken
Heb je al vijf jaar lang geen claim meer ingediend bij de verzekeraar waar je jouw all risk autoverzekering hebt afgesloten? Dan heb je vijf schadevrije jaren opgebouwd. Mensen die schadevrije jaren hebben opgebouwd, krijgen korting van een verzekeraar. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, des te hoger de korting. Iemand met 10 schadevrije jaren krijgt bijvoorbeeld meer korting op de premie van een autoverzekering dan iemand met 2 schadevrije jaren. Deze korting staat ook wel bekend als no-claimkorting.
Om te bepalen hoeveel korting je krijgt op de premie van jouw autoverzekering, maakt een verzekeraar gebruik van de bonus-malusladder. Deze ladder bestaat uit verschillende treden. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, des te hoger je op de ladder je komt te staan. Wie een jaar lang geen schade claimt, stijgt op de ladder. Claim je wel schade? Dan daal je op de bonus-malusladder. Wanneer je daalt op de ladder ga je een hogere premie betalen voor jouw autoverzekering.
Hoe weet ik hoeveel schadevrije jaren ik heb?
Sommige mensen houden zelf bij hoeveel schadevrije jaren zij hebben opgebouwd, maar lang niet iedereen doet dit. Gelukkig is dit ook niet iets wat je zelf bij hoeft te houden. Een verzekeraar doet dit namelijk voor je. Ben je benieuwd hoeveel jaren je inmiddels schadevrij rijdt? Werp dan een blik op je verzekeringsbewijs. Naast het aantal schadevrije jaren vind je op dit formulier ook op welke trede van de bonus-malusladder je staat en hoeveel korting je krijgt op de premie. Je kunt jouw verzekeringsbewijs vaak vinden via de online omgeving van een verzekeraar of in de app.
Niet alle schade heeft gevolgen voor je schadevrije jaren
Heb je het afgelopen jaar schade gereden en wil je een nieuwe autoverzekering afsluiten? Dan denk je mogelijk dat je een hogere premie gaat betalen dan voorheen. Dit is een logische gedachtegang, maar toch hoeft dit niet. Niet alle schade heeft namelijk gevolgen voor jouw schadevrije jaren. In het geval van de onderstaande schades aan jouw auto hoef je niet bang te zijn dat dit invloed heeft op de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd.
– Een breuk, barst of sterretje in voor-, zij- of achterruit
– Diefstal en inbraak
– Rellen, brand en ontploffingen
– Extreme weersomstandigheden en natuurrampen
– Joyriding
– Botsingen met loslopende dieren
– Als de schade verhaald kan worden op de tegenpartij