Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Ahold mengt zich in strijd om HEMA

Ahold Delhaize, moederbedrijf van Albert Heijn, Etos en Gall & Gall, overweegt zich te mengen in de strijd om HEMA. Ahold heeft hiervoor zakenbank Lazard in de arm genomen om een eventuele overname te onderzoeken. Potentiële kopers van HEMA hebben tot maandag om hun interesse kenbaar te maken.

Jumbo

Volgens het FD zou de insteek van Ahold vooral defensief zijn: het bedrijf wil voorkomen dat concurrent Jumbo met HEMA aan de haal gaat. De top van Jumbo heeft eerder in de Telegraaf laten weten geen bod te doen.

De grootgutter uit Veghel werkt al een tijd intensief samen met HEMA en probeert zijn positie in de grote steden te versterken. Dit lukte door onder andere zes vestigingen van Marqt en zeventien stadswinkels van HEMA over te nemen. Door de samenwerking met HEMA lukt het Jumbo ook om voet aan de grond te krijgen op NS-stations, waar ze nu het vers-assortiment leveren. HEMA-topman Tjeerd Jegen zou Jumbo al een droomkandidaat hebben genoemd voor een overname.

Schuldeisers

HEMA is sinds vorige maand in handen van een groep schuldeisers. Zij streepten in ruil hiervoor € 300 miljoen aan schulden weg. Daarmee nam HEMA na anderhalf jaar afscheid van Marcel Boekhoorn als eigenaar. De schuldeisers zijn voornemens om de keten zo snel mogelijk weer door te verkopen.

Eerder al interesse

Ahold Delhaize toonde in 2007 al interesse in HEMA. Toen ging de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital er met de franchiseformule vandoor. In 2010 deed het investeringsmaatschappij HEMA alweer van de hand en ook toen had Ahold interesse. Een verkoop naar de Zaanse grootgrutter zou op een haar na zijn beklonken. Ahold zou volgens het FD € 1,3 miljard hebben geboden, inclusief overname van de schulden, maar Lion Capital wilde meer. Het prijsverschil zou enkele tientallen miljoenen zijn. Van een verkoop kwam het niet meer van. In 2017 werd de keten wederom te koop gezet door Lion Capital.

×