Net als particulieren kunnen ook ondernemers een lening afsluiten. Wanneer je als ondernemer geld wilt lenen, gaat het om een zakelijke lening. Doordat zakelijk geld lenen de laatste jaren aan populariteit gewonnen heeft, kun je hiervoor bij steeds meer partijen terecht. Er zijn ondernemers die de eerste de beste zakelijke lening aanvragen die zij tegenkomen, maar dit heeft niet de voorkeur. Doe je dit wel? Dan krijg je mogelijk al snel spijt van jouw keuze. Omdat wij jou hier graag voor willen behoeden, zetten we in deze tekst drie tips voor slim zakelijk geld lenen op een rijtje.
1. Leen maximaal het bedrag dat je nodig hebt
Heb je geld nodig om bijvoorbeeld een langlopende investering in jouw bedrijf te financieren? Dan kun jij je hiervoor tot een geldverstrekker richten. Verwacht alleen niet dat je het benodigde bedrag ook kunt lenen. Geldverstrekkers kijken namelijk naar de financiële situatie van jouw bedrijf om de hoogte van een zakelijke lening te bepalen. Vandaar dat je bij het aanvragen van zo’n lening altijd verschillende documenten aan moet leveren, zoals de jaarrekening en de bij- en afschrijvingen.
Als je minder kunt lenen dan je nodig hebt, kun je de zakelijke lening aanvullen met eigen vermogen. Het voordeel hiervan is dat jouw maandlasten lager uitvallen dan wanneer je het hele bedrag leent. Kun je meer lenen dan je nodig hebt? Doe dit dan niet. Een zakelijke lening wordt namelijk onnodig duur als je dit wel doet. Bereken daarom eerst hoeveel geld je nodig hebt voordat je daadwerkelijk een zakelijke lening afsluit.
2. Denk na over de looptijd
Bij zakelijk krediet is de looptijd standaard 36 maanden, maar bij een zakelijke lening kun je zelf vaak kiezen hoe lang de lening loopt. De minimale looptijd is vaak drie maanden en de maximale looptijd zestig maanden. Omdat ondernemers hun maandlasten het liefst zo laag mogelijk willen houden, wordt er vaak gekozen voor de maximale looptijd. Doordat je jouw lening in dat geval in zestig kleine stukjes knipt, vallen de maandlasten relatief laag uit. Als we naar het totaalbedrag kijken dat je kwijt bent aan een zakelijke lening, is een lange looptijd een stuk minder interessant. Je betaalt namelijk langer rente, waardoor je mogelijk meer geld kwijt bent dan wanneer je voor een korte(re) looptijd kiest. Reden genoeg om goed na te denken over de looptijd als je het ons vraagt.
3. Kijk ook naar zakelijke krediet
Een zakelijke lening is geschikt om een langlopende investering in jouw bedrijf te financieren. Als je op de korte termijn geld nodig hebt, is dit misschien niet de beste keuze. In dat geval is zakelijk krediet het overwegen waard. Bij deze financieringsvorm krijg je – net als bij een zakelijke lening – te maken met rente. Het rentepercentage van zakelijk krediet is vergelijkbaar met de rekening courant rente bij de bank. Een ander verschil met een zakelijke lening is dat je bij zakelijk krediet alleen rente betaalt over het geld dat je gebruikt. Dit maakt dat deze financieringsvorm een stuk voordeliger uit kan vallen dan een zakelijke lening. Schrijf zakelijk krediet daarom nooit direct af, maar zoek eerst uit wat de beste zakelijke financiering voor jouw bedrijf is.