Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Voormalig Formido topman moet 88.000 euro terugbetalen

10 oktober 2019

Rhein Wholthers, voormalig directeur van de franchisevereniging van bouwmarktketen Formido , gebruikte jarenlang geld van de franchiseonderneming voor privédoeleinden. Hij gaf de accountant, de penningmeester en zijn dochter de schuld, maar van de rechter moet hij nu 88.000 euro terugbetalen. Dat meldt RTL Z.

Franchisevereniging

Eind jaren negentig richtten de franchisenemers van bouwmarktketen Formido, onder leiding van Rhein Wolthers een stichting op, die hun belangen moest verdedigen. De dochter van de voormalig topman ging de financiële administratie verzorgen.

Reden van ontslag

In 2017 werd de directeur echter op staande voet ontslagen, nadat onderzoek had uitgewezen dat hij jarenlang geld van de stichting had gebruikt voor privédoeleinden. Wolthers, die een maandsalaris van ruim 12.000 euro genoot, deed volgens de stichting met het geld van de franchisevereniging betalingen in onder meer een jeanswinkel, de MediaMarkt en op campings. Ook zou hij met het geld aankopen hebben gedaan bij concurrenten van de bouwmarkt.

Een ontslagvergoeding

Volgens Wolthers gebruikte hij de bankpas van zijn werkgever, omdat hij privé geen pas had. Zijn opnames en betalingen zouden worden verrekend met zijn salaris. Dat dit niet gebeurde , zou de schuld zijn van zijn dochter die de administratie verwaarloosde. Bovendien zouden de accountant en de penningmeester, die de dochter had moeten controleren, hier nooit op gewezen hebben. Wolthers claimde een ontslagvergoeding van in totaal 570.000 euro, maar verloor zijn ontslagzaken.

Hoger beroep

Na die zaak stapte de franchiseonderneming naar de rechter voor een financiële claim van 88 duizend euro. De rechtbank in Groningen heeft de stichting grotendeels gelijk gegeven en heeft de claim toegekend. Wel moet Formido Wolthers nog zevenduizend euro betalen door een deels onterechte verrekening op zijn salaris en zijn aanspraak op een bonus in 2017. Wolthers gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

×