Ontbreekt het je aan eigen vermogen, maar wil je toch graag investeren in je bedrijf? Dan biedt een zakelijke lening uitkomst. Omdat geld lenen geld kost, sta je misschien niet te popelen om een lening voor je bedrijf af te sluiten. Toch weegt dit ene nadeel niet op tegen de vele voordelen die een zakelijke lening met zich meebrengt. Twijfel je nog? Lees dan vooral verder. In deze tekst zetten wij namelijk de voordelen van een zakelijke lening op een rijtje.
1. Het geld staat direct tot je beschikking
Een eerste voordeel van een zakelijke lening is dat het geld direct tot je beschikking staat als jouw aanvraag wordt goedgekeurd. Een geldverstrekker stort het overeengekomen bedrag namelijk op jouw zakelijk rekening. Hierdoor kun je er direct mee investeren. Dit is handig, want een zakelijke lening wordt vooral gebruikt om langlopende investeringen te financieren. Hierbij kun je denken aan de aanschaf van een nieuwe machine of een nieuw voertuig, maar ook aan (online) uitbreiding van je bedrijf.
2. Je hebt regie over de looptijd
Bij sommige leningen bepaalt een geldverstrekker wanneer deze afgelost moet zijn, maar dit is bij een zakelijke lening niet het geval. Bij deze vorm van zakelijk financieren heb je namelijk zelf regie over de looptijd. Je moet het geld vaak binnen maximaal vijf jaar terugbetalen, maar je kunt ook voor een kortere looptijd kiezen. Veel ondernemers kiezen voor de maximale looptijd, want dan vallen de kosten per maand relatief laag uit. Toch is dit niet altijd de beste keuze. De kosten per maand liggen weliswaar lager, maar onderaan de streep betaal je mogelijk meer. Je betaalt immers langer rente.
3. De rente staat vast
Net als bij vrijwel iedere andere lening betaal je dus ook rente over een zakelijke lening. Omdat de rentestand van tijd tot tijd verandert, is het niet precies te zeggen hoeveel rente je betaalt. Toch betekent dit niet dat je iedere maand een ander bedrag betaalt aan de geldverstrekker. De rente wordt namelijk vastgezet op het moment dat je de lening afsluit. Hierdoor weet je precies hoeveel je per maand terugbetaalt aan de geldverstrekker. De rente wordt overigens ook bij andere zakelijke financieringsvormen vastgezet, zoals snel zakelijk krediet en een zakelijke hypotheek.
4. Kosteloos extra aflossen
Is jouw bedrijf de laatste tijd (flink) gegroeid? Dan heb je misschien meer financiële middelen tot je beschikking dan voorheen. Als je een zakelijke lening hebt, kun je ervoor kiezen om extra af te lossen. Bij veel geldverstrekkers kun je kosteloos extra aflossen. Hierdoor dalen jouw maandlasten. Misschien kun je de lening zelfs in één keer volledig aflossen. Zoek eerst uit of dit mogelijk is, want je kunt te maken krijgen met verschillende regels als je een zakelijke lening in één keer af wilt lossen.
5. Je kunt online een aanvraag indienen
Wil je een zakelijke lening aanvragen? Dan kun je langsgaan bij de bank. Toch is dit niet meer per se nodig, want je kunt vandaag de dag ook online een zakelijke lening aanvragen. Hiervoor bezoek je simpelweg de website van een geldverstrekker en doorloop je de stappen. Je wordt eerst gevraagd om een aantal financiële documenten aan te leveren. Een geldverstrekker buigt zich hier vervolgens over, waarna je een aanbod op maat vervangt. Vervolgens bepaal je zelf of je hierop ingaat of niet.