We leven in een tijd waarin nieuwe dingen leren laagdrempelig is. Wil je iets weten? Je hoeft niet per se in de schoolbanken te kruipen of de bibliotheek met een bezoekje te vereren. E-learning is de oplossing. Wil jij een bijdrage leveren aan de online educatieve mogelijkheden? Dan kun je dit doen door zelf een e-learning te maken, maar hoe doe je dat?
E-learning ontwikkelen doe je zo
Je hebt ervaring opgedaan waar anderen wat aan kunnen hebben, maar hoeveel zij aan jouw ervaring hebben, is afhankelijk van hoe goed de kennisoverdracht verloopt. Daarom is het belangrijk je online cursus op een juiste manier samen te stellen. Kun jij daar wel wat hulp bij gebruiken? Wij helpen je graag met een e-learning maken met deze tips!
1. Maak het SMART
Maak je cursus SMART. Wat bedoelen we daarmee? SMART is een methode die je helpt opgestelde leerdoelen specifiek en haalbaar te maken. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Stel, je wilt een e-learning maken over hoe je een goede ondernemer wordt, maar wat gaan je cursisten precies leren? Breng de leerdoelen duidelijk in kaart, zodat je leerlingen van tevoren weten wat ze gaan leren en wat ze aan het eind van de cursus kunnen.
2. Ken je doelgroep
Zomaar ergens beginnen met schrijven zonder te bedenken voor wie je schrijft, maakt het onmogelijk om in een rechte lijn op je doel af te gaan. Je verhaal zal onsamenhangend worden. Bepaal daarom altijd wie binnen je doelgroep vallen alvorens je je pen op papier zet.
Stel jezelf vragen als:
- Hoe groot is mijn doelgroep? Hoeveel mensen zullen wat hebben aan de informatie die ik deel?
- Wat is de functie van de mensen voor wie ik schrijf? Zijn het bijvoorbeeld ZZP’ers, managers of leidinggevenden?
- Wat is het profiel van mijn deelnemers? Wat is hun gemiddelde leeftijd, hun computervaardigheden en hun opleidingsniveau
- Hoe vertrouwd zal de gemiddelde cursist zijn met de informatie die ik deel? Kan ik vakjargon gebruiken of niet?
3. Hou een logische structuur aan
Hoe duidelijker en logischer de structuur is, hoe gemakkelijker e-learning wordt. Begin ieder hoofdstuk bijvoorbeeld met een kleine introductie waarin je de leerdoelen opsomt. Hou paragrafen kort en behapbaar en wissel ze af met logische vragen die de hoofdpunten benadrukken. Maak een korte samenvatting die de studenten vluchtig kunnen doorlezen alvorens ze verder gaan met het volgende deel. Door een logische structuur aan te houden, wordt je e-learning kort, maar krachtig!
E-learning in bedrijven
De beschikbaarheid van online leereenheden speelt ook een belangrijke rol voor bedrijven. Ze maken efficiënte en flexibele bijscholing van werknemers mogelijk, wat ook kostenbesparend kan werken. Ook kan de werkgever de vorderingen van zijn werknemers voortdurend volgen.
Werknemers profiteren ook van e-learning, omdat ze de opleiding in het comfort van hun kantoor of thuis kunnen volgen.
Veel succes!
Ga jij aan de slag met een e-learning maken? De besproken drie tips zullen je helpen een succes te maken van je onderneming. Je cursisten zullen de stof gemakkelijk in zich opnemen en met veel plezier van je leren. Wij wensen je graag veel succes met het e-learning maken met onze tips!