De kogel is door de kerk. Je hebt besloten te gaan ondernemen. Wat worden dan de volgende stappen? In dit artikel zetten we ze voor je op een rij.
1. Bepaal je passie
Hoe vaak wordt wel niet de vraag gesteld aan een succesvolle ondernemer: Wat is je geheim? Wat is de sleutel naar je succes? Antwoord: Volg je passie, volg je hart! Doe wat je leuk vindt. Dan gaat alles vanzelf. Sterker nog, dan heb je de grootste kans op een geslaagde onderneming. Natuurlijk is het fijn als je keuze aansluit op je opleiding en/of werkervaring die je hebt. Maar staar je er niet blind op. Stel het sluit niet aan, denk dan: alles valt te leren. We kunnen je tal van voorbeelden geven van ondernemers die zijn gaan franchisen in een branche waarin ze geen ervaring hadden, maar waar hun liefde naar uitging. Je kan beginnen met een stage, daarna volgt in principe altijd een intern opleidingstraject. Als je wil sterk genoeg is, is er altijd een weg.
2. Inventariseer kansen en bedreigingen
Je weet wat je wil en in welke branche je wil ondernemen. Ook heb je bedacht in welke regio je wil gaan starten. Wat zijn daar de kansen en bedreigingen voor de jou op te starten onderneming? Is er nog ruimte voor die mooie koffiezaak die jij in gedachten hebt? Of is de regio verzadigd? Hoe staat het met de plannen van de gemeente? Worden er nog nieuwe wijken bijgebouwd? En stel, je hebt een mooie locatie op het oog, er is plek voor jouw zaak, check dan altijd ook de bestemmingsplannen op de lange termijn. Meer informatie over de locatie lees je in het artikel “Hoe weet ik of een locatie geschikt is?“.
3. Eigen onderneming of franchiseformule?
Sommige pioniers hebben een fantastisch nieuw concept bedacht wat ze helemaal zelf willen opzetten. Tuurlijk, dat kan. Voordeel is dat je helemaal alles zelf kunt bepalen. En dat je geen fee hoeft af te dragen. Nadelen zijn dat je er dan ook echt helemaal alleen voor staat. Je draagt wel niks af, maar als je verlies draait, zal je dat helemaal in je eentje op moeten vangen. Ook heb je veel minder tijd om je te focussen op verkoop en je personeel, dan wanneer je gaat franchisen. Want dan worden ‘randzaken’ als administratie en marketing grotendeels uit handen genomen. Daarbij maak je vaak gebruik van een bewezen succesformule. Je kan altijd terugvallen op je franchisegever en – ook niet onbelangrijk – op je collega-franchisenemers.
4. Bepaal de hoeveelheid geld die je wil investeren
Toch nog best regelmatig schrikken kandidaat franchisenemers van het feit dat je geld moet investeren. Toch is het zo. Als je gaat ondernemen, zul je altijd centjes op tafel moeten leggen. Je bent geen bedrijfsleider in loondienst. Nee, het wordt jóuw zaak. Je koopt je in. Grosso modo is het zo dat je een kwart van de totale investering zelf op de bank moet hebben staan. Met dat bedrag kun je weer aankloppen bij een bank om de overige drie kwart bij te lenen om de totale investering rond te krijgen. Let goed op, want op de overwaarde van je huis kun je tegenwoordig niet meer lenen. Bij franchise stap je in een bewezen concept, dat maakt dat banken sneller financieren.
5. Maak je ondernemingsplan
Dit plan is de basis voor jouw bedrijf. Hierin staat heel gedetailleerd beschreven hoe je je onderneming wil opzetten. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar je moet echt altijd een ondernemingsplan hebben. Dit eist de bank. Maar door in dit plan te duiken word je ook gedwongen om over alle aspecten van je plannen goed na te denken. Verderop deze maand gaan we uitgebreid in op dit onderwerp.