Uit de publicatie ‘het fastfoodrestaurant in beeld’ van Van Spronsen & Partners horeca-advies blijkt dat het aantal fastfoodrestaurants in Nederland blijft groeien. In de afgelopen vijf jaar is het aantal fastfoodrestaurants, met 17 procent toegenomen van 364 naar 422 restaurants. Deze groei vindt vooral plaats in de randstad op zogeheten ‘on the move’ locaties.
Volgens het onderzoeksbureau zal het aantal fastfoodrestaurants blijven groeien. McDonald’s, KFC en Burger King hebben 85 procent van alle Nederlandse fastfoodrestaurants in hun bezit.
Dichtheid
De hoogste dichtheid qua aantal restaurants is te vinden in de provincie Noord-Holland. Het aantal fastfoodketens per 100.000 inwoners is 3,2, dit is mede te danken aan Amsterdam. Zonder de hoofdstad is het aantal restaurants per 100.000 inwoners, 2,0 en het landelijk gemiddelde is 2,5. Het minste aantal restaurants zijn te vinden in de provincies Drenthe en Zeeland. Volgens het onderzoeksbureau komt dit omdat, hier weinig kilometers aan rijksweg zou zijn en er een stuk minder grote steden zijn. Ook speelt mee dat 45 procent van de bevolking in deze provincies 50 plus is. De stijging in Provincie Utrecht is de afgelopen vijf jaar het hoogst met 41 procent. Dit komt doordat het aantal restaurants in de stad Utrecht is verdubbeld.
Meestal liggen de gemeentes met een groter fastfoodaanbod langs A-snelwegen. Bij steden als Veenendaal, Capelle aan de IJssel, Gouda en Rijswijk zijn dan vaak ook clusters van ketens te vinden. Ook zijn de retail outletcentra zoals die in Roosendaal, Lelystad en Roermond grote aantrekkingskrachten.
Blijvende groei
Het onderzoeksbureau verwacht dat de groei de komende jaren blijven toenemen. Dat komt ook door de toename van maaltijdbezorging, maar ook door de wens om uit te breiden van de bestaande ketens en de nieuwe toetreders op de markt. De restaurants zullen zich volgens het onderzoeksbureau meer gaan focusseno p vegetariërs, veganisten en gasten met allergieën.