Door Kimberley van Druten, De Nationale Franchise Gids
Overweeg jij ook om franchisenemer te worden? Of weet je al zeker dat je wilt gaan ondernemen, maar ben je je nog aan het oriënteren binnen de verschillende formules? Voor iedereen die graag franchisenemer wil worden is het in ieder geval belangrijk rekening te houden met een aantal zaken.
-
Kies een formule die bij je past.
Er zijn veel verschillende formules actief, in verschillende branches. Misschien heb je al een voorkeur voor een specifieke formule? Heb je nog geen voorkeur voor een specifieke branche of formule, dan is het belangrijk om te kijken naar de volgende punten:
- Welke opleiding heb je gevolgd?
- Je werkervaring
- Wat vind je leuk om te doen/waar word je blij van?
- Wat voer je graag minimaal 8 uur per dag uit?
- Wat mist nog in mijn omgeving? Waar is behoefte aan?
- Wat is mijn beschikbaar vermogen?
Als je dit voor jezelf op een rijtje hebt gezet dan kom je wellicht al op een specifieke branche uit. Binnen die branche kijk je naar formules die je al kent: passen die bij jou of vallen deze af? Welk eigen vermogen kun je inbrengen? Voldoe jij aan de voorwaarden van de formule? Neem je tijd om dit allemaal uit te zoeken, zo eindig je met een shortlist van franchise formules waar je informatie bij kunt aanvragen. Ga met zoveel mogelijk formules in gesprek, zodat je goed kan vergelijken. Klik hier om te kijken welke formule het beste bij je past.
Valkuil: Later spijt hebben van je keuze.
Natuurlijk kan het voor komen dat je iets na een tijdje niet meer zo leuk vind om te doen, of er verandert iets in je persoonlijke situatie waardoor het ondernemen niet meer zo goed werkt. Aan de andere kant is het wel belangrijk om te kiezen voor een formule waar je achter staat en waar je een passie voor hebt. Als je al op voorhand twijfels hebt, zou het zo maar kunnen dat deze twijfels bevestigd worden en dan zit je wel vast aan een franchiseovereenkomst (deze teken je meestal voor een aantal jaar). Kun je het franchisenemer schap combineren met je privé situatie? Staat je familie achter je keuze? Ben je bereid en beschikbaar om zo 60 uur per week met je onderneming bezig te zijn? Dit zijn allemaal belangrijke dingen om over na te denken.
-
Lees je goed in – ken de formule.
Wat voor een type formule is het? Is het hard franchise of soft franchise? Wat is voor jou hierin belangrijk? Wat voor een type ondernemer zoekt de formule? Pas je bij dit concept? Is het een startende formule of een reeds bestaande formule? Stel jezelf de vraag of je bij een startende franchiseformule past. Vaak is het concept al wel uitgedacht door de franchisegever, maar worden er voor deze franchiseformules net iets meer gevraagd van de franchisenemer: je bent meer betrokken bij het gladstrijken van eventuele plooien, je bent meer betrokken bij het ontwikkelen van de franchiseformule. Een franchisegever kan op voorhand aan alles gedacht hebben, maar in de praktijk zie je vaak dat bepaalde punten net iets anders lopen dan gedacht. Jij kan namelijk anders tegen bepaalde onderwerpen aankijken dan de franchisegever, wat weer andere inzichten kan bieden. Bij een franchiseformule die al heel wat jaren actief is, is dit proces al vaak doorlopen en is de formule meer ontwikkeld. Ook heb je dan een bron aan ervaring van andere ondernemers, waar je mee kunt sparren.
Valkuil: Gemakzucht.
Buiten het beoordelen of je een formule leuk of interessant vindt, is het ook belangrijk om wat dieper te duiken in hoe alles geregeld is bij een formule. Ga er niet vanuit dat iedere horecaformule dezelfde eisen stelt of dat je overal evenveel zeggenschap hebt over je eigen vestiging. Bij Bagels & Beans kan het heel anders geregeld zijn dan bij Anne & Max.
- Breng alle kosten in beeld en verdiep je in het proces.
Een onderneming starten kost geld, dat is met franchise niet anders. Stel jezelf de volgende vragen: hoe ziet de investeringsbegroting eruit? Welke eigen inbreng is minimaal nodig? Veel formules geven dit al aan met de term ‘benodigd eigen vermogen’. Dit is een bedrag waar je direct beschikking over moet hebben. Plat gezegd: je moet het op de rekening hebben staan. Overwaarde op een koophuis of andere constructies, worden al vaak niet meer geaccepteerd. Welke kosten maak je als franchisenemer? Zijn deze kosten eenmalig of terugkerend? Wat zit er allemaal in de fee’s die je als franchisenemer betaalt? Wat moet je zelf nog regelen buiten de fee’s om? Zit bijv. marketing hier al bij in? Zijn er inkoopcondities? Hoeveel mag je zelf inbrengen? Welke leveranciers zijn er van toepassing? Mag je eigen leveranciers hebben?
Valkuil: Ongeduldig en onvermogend
Natuurlijk wordt het erg lastig om te investeren in een je eigen franchisevestiging, wanneer je ten eerste al niet beschikt over het benodigd eigen vermogen. Het is belangrijk om goed te tijd te nemen bij het kiezen van een formule en de informatie te verzamelen. Daarnaast kan het proces van het moment van je aanvraag, tot het daadwerkelijk tekenen van een franchiseovereenkomst zeker maanden tot soms een jaar duren. Dit is afhankelijk van veel factoren, zoals bijvoorbeeld het vinden van een geschikte locatie. Veel mensen denken dat het heel snel geregeld kan zijn, maar er komt veel bij kijken. Stel daarom je verwachtingen bij en houd er rekening mee dat je meestal niet binnen een maand in je eigen franchisevestiging staat. Mocht je nu geen inkomen hebben, moet je dus ook rekening houden met een buffer om deze periode te overbruggen. Daarbij kan het in sommige gevallen ook even duren voordat je een redelijk klantenbestand hebt opgebouwd en ook echt winst maakt, hier moet je als ondernemer ook rekening mee houden.
-
Ga op onderzoek uit (Informatie plicht in Wet Franchise).
Als franchisenemer is het belangrijk dat je zelf initiatief neemt omtrent de nodige onderzoeken die gedaan moeten worden. Jij bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor het succes van je eigen vestiging. Het is wellicht makkelijk om uit te gaan van de gedane onderzoeken door de franchisegever maar in de nieuwe Wet Franchise is opgenomen dat een franchisenemer zelf de verantwoordelijkheid draagt om gedegen onderzoek te doen. Hier heb je dan ook vier weken de tijd voor tijdens de ‘stand-still periode’. Bij onderzoek moet je denken aan:
- Verzamel alle mogelijke informatie over de franchiseformule (omzetten van vestigingen, winstcijfers, verloop van vestigingen, mogelijke conflicten)
- Ga met andere franchisenemers van de formule in gesprek
- Doe marktonderzoek
- Doe een concurrentieanalyse
- Doe een locatieonderzoek
- Voer een haalbaarheidsanalyse uit
- Zorg dat je de onderzoeken laat uitvoeren door een onafhankelijke partij.
Valkuil: Onvoldoende geïnformeerd er in stappen.
De precontractuele informatieverplichting bij de nieuwe Wet Franchise heeft als doel er voor te zorgen dat de franchisenemer niet instemt met een franchiseovereenkomst waarvan hij onvoldoende de inhoud en uitwerking van de opgenomen verplichtingen en bijbehorende risico’s kan overzien. Daarom is er opgenomen in de Wet Franchise, dat er vier weken tussen het moment van ontvangst van alle benodigde informatie en het moment van het ondertekenen van de franchiseovereenkomst moet zitten. Tijdens deze periode (ook wel: stand-still periode) mag de concept-franchiseovereenkomst niet worden gewijzigd ten nadele van de franchisenemer. Van deze kandidaat-franchisenemer wordt gedurende deze periode verwacht dat hij onderzoek doet. De kandidaat-franchisenemer is zelf verantwoordelijk om te voorkomen dat hij op basis van onjuiste en/of te opportune informatie een overeenkomst sluit.
-
Maak afspraken.
Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken met de franchisegever. Denk hierbij aan de volgende zaken:
- Afspraken over het Exclusieve Gebied
- Afspraken over ontbinding en voortzetting van het Franchise Contract
- Afspraken over Goodwill en eerste optie op overname van de vestiging (buy-out)
- Afspraken over het stemrecht op wijzigingen in de formule. Wanneer is een wijziging van grote invloed en moet hierover gestemd worden?
Ook is het belangrijk om van tevoren drempelwaarden in te stellen. Dit betekent dat de franchisegever instemming moet hebben van de franchisenemer wanneer hij een aanpassing wil doorvoeren die de drempelvoorwaarden in financieel opzicht overschrijden. De drempelwaarden moeten voor het aangaan van de franchiseovereenkomst worden bepaald.
Valkuil: Geen goede afspraken maken.
De nieuwe Wet Franchise stimuleert zowel franchisegever als -nemer om duidelijke afspraken te maken. De Wet Franchise geeft aan over welke punten afspraken gemaakt moeten worden. Wanneer je deze afspraken niet vast legt, sta je als franchisenemer minder sterk. Om deze reden is ook de nieuwe Wet Franchise geïntroduceerd; om de positie van de franchisenemers ten opzichte van de franchisegever te versterken. Daarentegen, is het niet de bedoeling dat je als franchisenemer alle wijzigingen binnen een formule tegen werkt.