Hans Zevenbergen (54) is franchisenemer bij keukenformule Kvik. Sinds twee jaar runt hij met veel succes en plezier de Kvik vestiging in Barendrecht. Hans: “Twintig jaar geleden werkte ik bij Brugman Keukens, als vestigingsmanager. Ik heb eigenlijk altijd al ‘in de keukens’ gezeten. Daar heb ik 19 jaar gewerkt en toen werd het wel tijd voor wat anders. De vervolgstap werd verkoper bij Kvik Utrecht. Vervolgens werd ik franchisebegeleider bij Kvik Nederland. En nu ben ik twee jaar zelf franchisenemer, nadat ik Kvik Barendrecht kon overnemen”.
Van werknemer naar ondernemer
De overstap van loondienst naar franchisenemer was voor Hans heel logisch. Hans: “Ik was franchisebegeleider en dat was veel en hard werken. Ik zat veel in de auto en reed kriskras door heel Nederland. Toen stelde ik mezelf de vraag “Ik ben nu 52. Wil ik dit wel tot mijn 67e? Het antwoord was nee. Toen kwam de kans om een winkel over te nemen en die heb ik gepakt. Ik wilde het liefst in Zeeland aan de slag, waar ik woon, maar toen kwam de kans om de vestiging in Barendrecht over te nemen. Ik kende de vestiging al als franchisebegeleider, dus ik kon snel instappen.”
Het leven als franchisenemer
Het zelfstandig ondernemer zijn bevalt Hans prima. “Ik heb tot nu toe het tij mee. De cijfers zijn goed, het loopt lekker. Het is wel hard werken, het is niet altijd makkelijk, maar het geeft wel veel vrijheid. Je mag veel zelf bepalen, je kan zelf beslissingen nemen. Kvik is hard franchise, maar je hebt echt veel ruimte om zelf te ondernemen. Je winkel moet volgens de Kvik-normen zijn ingericht en je moet je inkoop via Kvik doen, maar hoe je de winkel verder draait bepaal je zelf. Kvik ondersteunt met marketing, productontwikkeling, boekhouding, catalogus etc. Daar betaal je natuurlijk wel voor, maar het neemt je zoveel uit handen. Je krijgt er enorm veel terug, namelijk tijd voor je winkel, je klanten en je personeel”, vertelt Hans.
Waarom is Kvik anders?
Hans: “We hebben Deens design en we hebben andere kastmaten. Daarnaast werkt Kvik met een netto prijsbeleid. Die staan allemaal op internet en dat is dan ook de verkoopprijs. Heel transparant. We hanteren ook een vaste marge op onze producten en daar wordt niet op onderhandeld. Wij doen dus ook geen “vandaag beslissen, dan krijg je korting” onderhandelingsmethodiek. We hebben natuurlijk wel acties, maar dat zijn dan marketingacties, in samenwerking met leveranciers. Kvik heeft een eigen fabriek, dus we hebben wel unieke producten. We hebben ook verschillende serviceniveaus. Dan bepaalt de klant zelf wat hij wil: alles zelf doen, een beetje zelf doen of alles door Kvik laten doen. Elk serviceniveau heeft een vaste prijs. Ik merk aan mijn klanten dat die transparantie enorm wordt gewaardeerd. Het transparante vind ik fijn aan de Kvik formule”.
Wat maakt Kvik een goede franchisegever?
Hans: “Ik vind dat ze volop meedenken. Ik vind het een heel correcte, eerlijke en behulpzame organisatie. Als er een keer iets niet lekker loopt, dan zal Kvik er alles aan doen om je op de goede weg te helpen. Dat heb ik als franchisebegeleider ook al mogen ervaren. Zowel voor als na de start. Er wordt ook echt geluisterd naar ideeën vanuit de franchisenemers. Ik heb het gevoel dat Kvik naast mij staat en niet boven mij. Elke 6 à 8 weken hebben we met alle franchisenemers een meeting en we zijn bezig een franchisevereniging op te richten, vanuit de franchisenemers van Kvik. Dus we zien elkaar regelmatig. Deze vergaderingen zijn om te klankborden. Wat gaat er goed, wat gaat er niet goed en hoe kunnen we elkaar helpen en van elkaar leren. Kvik Nederland faciliteert deze meetings. Kvik geeft je de ruimte, maar houdt alles wel goed in de gaten”.
Goede begeleiding naar de start
Met een achtergrond als franchisebegeleider kan Hans de begeleiding goed beoordelen. Hans: “De begeleiding is lang. Die duurt zes à negen maanden. Er is een kennismakingsgesprek en daarna wordt de winkel bepaald. Dan krijg je allerlei trainingen en wordt het personeel getraind. Dan is de franchisebegeleider er heel nauw bij betrokken. Daarna wordt dit nog één à twee dagen per week vervolgd. Natuurlijk is het handig als iemand een achtergrond in de keukenbranche heeft, maar het is niet noodzakelijk. Dan zul je jezelf moeten inwerken en opleiden in de complexe keukenbranche.
Een goede manier om jezelf als franchisenemer zonder keukenervaring klaar te stomen, is om een half jaar mee te draaien bij een vestiging als verkoper. Dan sta je gewoon op de loonlijst en je wordt betaald. Zo investeer je in de toekomst. Dit is een win-win situatie voor zowel franchisegever als franchisenemer. Je kan over en weer kijken of je geschikt bent. Kvik Nederland staat ook achter deze manier van werken, want het geeft ook een goede indruk van je motivatie. Als potentiële franchisenemer kun je ook een heel goed idee krijgen van wat de Kvik-formule behelst. Ik zie dat mede-franchisenemers die dit hebben gedaan, heel succesvol zijn. Ik kan dit echt aanraden”.
Je bent gestart en dan?
Ook na de start blijft Kvik betrokken. Hans vertelt: “Kvik houdt door middel van de systemen precies bij wat er gebeurt bij alle vestigingen. Hoeveel bezoekers, hoeveel orders, hoeveel omzet, slagingspercentage, noem het maar op. Ik heb elk jaar een budgetplanning met Kvik Nederland om te kijken wat er allemaal mogelijk is, waar de kansen liggen. Zolang het goed gaat, gaat het goed. Als Kvik het signaal krijgt dat het niet loopt zoals het hoort, dan trekken zij aan de bel. Dan kijken ze samen met jou waar het misloopt en hoe dit op te lossen”.
De toekomst
Uiteraard kijkt Hans ook vooruit. “Wat ik belangrijk vind is het team om me heen, want dat zijn de mensen die het doen. Doordat zij het goed doen, heb ik meer ruimte om me met andere dingen bezig te houden.
Ik wil heel graag nog een satellietwinkel openen. Naast je vestiging, kun je er dan nog een verkooppunt bij openen. Dan deel je het magazijn met je hoofdvestiging. Zo kun je het magazijn efficiënter laten werken, met minder kosten en meer omzet”, zegt Hans.
Advies van franchisenemer tot franchisenemer
Hans heeft nog een mooi advies voor (potentiële) ondernemers. Hans: “ik zie vooral bij jonge ondernemers dat ze alleen maar aan het werk zijn. Ze vergeten vooruit te kijken en wat er allemaal nog moet gebeuren. Je moet af en toe even afstand nemen en kijken: wat is nu mijn plan. Wat wil ik anders en wat wil ik beter. En niet teveel tegelijk willen, eerst drie dingen goed regelen en daarna verder kijken”.