Zelfstandig wonen in je eigen appartement in een Fidesta huis, terwijl je in vrijheid leeft en de baas bent over je eigen leven. Ondertussen is er dag en nacht toezicht en wordt er lichte tot matige zorg gegeven. Franchiseformule Fidesta Zorg heeft hiermee een woonvorm tussen thuis en het verpleeghuis in gecreëerd. De huizen zijn bedoeld voor diegenen die zorg, veiligheid, aandacht en welzijn behoeven.
Hands-on mentaliteit
Oprichtster Kathy Terenstra van Fidesta komt zelf uit een horecafamilie uit Bolsward. Na de hotelschool studeerde ze facilitymanagement om vervolgens als manager in de Isalaklinieken in Zwolle te gaan werken. “Waar ik me vaak over verbaasde is dat in het systeem vooral kostenstructuren en carrières centraal staan. Terwijl juist de patiënt centraal hoort te staan,” legt ze uit. Het gaat helemaal in tegen haar hands-on mentaliteit en haar klantgedrevenheid. ”Toen de Mexicaanse griep uitbrak, zag ik hoe het vastliep. Terwijl de ene afdeling geen patiënten meer kon opnemen, hadden ze op de andere afdeling er pal naast soms niets te doen. Ondertussen bleven patiënten die uitbehandeld waren in het ziekenhuis liggen, omdat ze nog niet naar huis durfden of omdat het de familieleden niet uitkwam. Wat ik toen dacht was: Waarom nemen we deze patiënten dan niet gewoon op in een zorghotel?”
Te goed voor het verpleeghuis
Voor Kathy kwam het omslagpunt toen zij samen met haar zussen merkte dat de mantelzorg voor hun moeder niet meer te doen was. Ze verhuisde terug naar Bolsward en nam een baan aan bij zorginstelling Noorderbreedte. Binnen de ouderenzorg ontdekte ze de ontwikkeling naar meer extramurale zorg en toenemende behoefte aan alternatieve woonvormen voor het verpleeghuis. “Er zijn steeds meer mensen die niet meer thuis kunnen wonen. Ze hebben een bepaalde mate van zorg nodig omdat ze lichamelijk en/of geestelijk achteruitgaan, maar tegelijkertijd nog te goed zijn voor een verpleeghuis,” vertelt Kathy. De doelgroep is uit te breiden met koppels waarvan er maar één zorg heeft: “Voor de partner of andere mantelzorgers kan het soms te zwaar worden. Voor hen – en natuurlijk ook voor de bewoner zelf – is het fijn dat er in de Fidesta huizen dag en nacht iemand in de buurt is. Dit geeft een veilig en vertrouwd gevoel.”
24-uur toezicht, maar toch zelfstandig
Er waren al andere soortgelijke huizen in de markt, maar dat kon vaak niet uit. Kathy vond uit dat kleinschalige woonvormen een bepaalde omvang nodig hebben én een betrokken meewerkende zorgondernemer die er dichtbij woont. Met die combinatie werkt het wel. Ook ontdekte ze dat de lichte of matige zorg die bewoners nodig hebben, voor een deel gedaan moet worden door de zorgondernemer zelf. Maar nog het meest belangrijke: de bewoners moeten er zelfstandig kunnen wonen, hun vrijheid hebben en zelf regie over hun leven kunnen blijven voeren. Bewoners wonen zelfstandig in hun eigen appartement en kunnen elkaar ontmoeten in een gezamenlijke huiskamer. Ze zijn niet zwaar zorgbehoeftig, wat prettig is voor het onderlinge contact. Als patiënten op een bepaald moment zwaardere of gespecialiseerde vierentwintig uurs zorg nodig hebben, dan gaan ze naar een verpleeghuis. Maar dit gebeurt maar zelden: “Door de dagelijkse structuur, het lekkere eten, eten, de gezelligheid en persoonlijke aandacht blijven bewoners langer stabiel en overlijden ze meestal bij ons,” zegt Kathy.
Lonende formule voor patiënt en ondernemer
Binnen de franchiseformule runnen zorgondernemers met kennis en hart voor de (ouderen)zorg een kleinschalig zorghuis. Ze werken dus zelf ook mee. Het Fidesta team van 7 personen ondersteunt en faciliteert de zorgondernemers van de Fidesta huizen. Kathy Terenstra: “Wij zorgen voor alles wat nodig is: van een locatie tot en met de naleving van ons handboek om de kwaliteit van zorg, de veiligheid en wet- en regelgeving te borgen. De Fidesta huizen worden ontwikkeld door Hiemwurk van Rikus Sinnema. Daarmee hebben we een formule gevonden die werkt, die mensen een vertrouwd thuis biedt die ze in een bepaalde fase van hun leven zoeken. Daarnaast is het een lonende formule voor de zorgondernemer, vaak een echtpaar. De continuïteit van zorg in het Fidesta huis wordt door ons gegarandeerd, wat een extra zekerheid betekent voor de bewoners.” Fidesta Zorg heeft de afgelopen jaren zeven huizen ontwikkeld in Dronryp, Grou, Hallum, Heerenveen, Oentsjerk, Stiens en Workum. In Leeuwarden komt als achtste huis Fidesta Vliethuus met 18 appartementen, waar de eerste bewoners deze herfst zullen gaan wonen.
Kleinschalig, want kwaliteit voorop
Zorgondernemers die zich willen aansluiten bij de formule, doen dat omdat de visie aansluit bij hun eigen ideeën, ze ondersteuning krijgen bij het ondernemerschap en de doelgroep – lichte tot matige zorg – heen aanspreekt. Volgens Kathy lukt het de formule vaak wel, wat de individuele ondernemer niet lukt. Banken zijn minder snel geneigd om in te gaan op een individueel plan bijvoorbeeld. Fidesta maakt zich geen zorgen over groei. Kathy legt uit: “Er is vraag genoeg. De groep mensen waar we ons op richten is groot. Samen met Hiemwurk ontwikkelen we de komende jaren 15 Fidesta Huizen in Friesland. En dat was het dan ook voor die provincie. “Het gaat niet om groter worden, maar om kwaliteit en die behoud je alleen in een kleine organisatie. Dat geldt voor de kleinschaligheid van de Fidesta huizen, het aantal zorgondernemers, het aantal huizen en voor ons kantoor. Hoezeer er enorm veel mensen in de zorg ongelooflijk hun best doen en met alle aandacht vanuit hun beroep hun werk doen, ze worden gestuurd door administratie en regeltjes. Zorg hoort te gaan over mensen die er voor elkaar zijn, die tijd voor je hebben, die warmte bieden. Die beschutting wil Fidesta samen met zorgondernemers bieden, zodat mensen gewoon gelukkig zijn”