Vorig jaar overwoog het kabinet HEMA over te nemen voor een prijs van bijna 50 miljoen euro. Zo meldt het NRC op basis van documenten die de krant via een Wob -verzoek van heeft ontvangen.
HEMA heeft al jaren zware schulden en door de coronacrisis dreigde het bedrijf april vorig jaar in grote financiële moeilijkheden te komen. In deze periode is de toenmalige eigenaar Marcel Boekhoorn in onderhandeling met schuldeisers gegaan met als doel tot een oplossing te komen. Deze gesprekken waren niet erg succesvol, daarom vroeg Boekhoorn de overheid om steun.
Strategie op maat
Het ministerie van Economische Zaken kwam met verschillende strategieën om HEMA te helpen. Een daarvan was via het zogenaamde GO-C-programma, waarbij de overheid 90% lening garanties geeft aan banken voor bedrijven die in de moeilijkheden zitten door corona. Speciaal voor HEMA overwoog het ministerie zelfs uitbreiding van het maximumbedrag van 150 miljoen euro, omdat dit niet genoeg was.
Als de Europese Commissie besloot om de overheid niet langer hulp te laten bieden aan bedrijven die vóór de coronacrisis in de problemen zaten, zou de optie van de lijst verdwijnen. De enige optie is dan om de staat mede-eigenaar van HEMA te maken. De overheid en zakenbank Lazar onderzochten deze mogelijkheid, waarbij de overheid voor 50 miljoen euro mede-eigenaar werd. Voorwaarde was dat HEMA niet op tijd tot overeenstemming kan komen met schuldeisers. Minister Wiebes (Economische Zaken) vond dat een goede keuze, zijn collega Hoekstra (Financiën) was minder enthousiast.
Uiteindelijk namen de schuldeisers HEMA van Boekhoorn over. Nu is deze winkelketen eigendom van Jumbo familie Van Eerd en investeringsmaatschappij Parcom.