‘Het is heel fijn om te kunnen leunen op andere Kvik franchisenemers’
Wilco Daman is 56 jaar en sinds april 2021 franchisenemer van Kvik Zaandam. Tot die tijd werkte Wilco in diverse commerciële- en managementfuncties in de automobielbranche. Hij had geen ervaring als ondernemer en ook geen ervaring in de keukenbranche. Hoe kwam hij er dan toch toe om aan de slag te gaan als franchisenemer van Kvik Keukens en hoe is het om volledig blanco te starten, in een lastige periode?
Je hebt geen ervaring als ondernemer en hebt geen keukenervaring. Hoe ben je bij Kvik gekomen?
“Ik werkte sinds 1993 in de automobielbranche, bij diverse merkdealers. Tot en met vorig jaar, nadat mijn werkgever werd overgenomen door een andere partij. Dat was voor mij het moment om na te gaan denken over de toekomst. Ik kende de country-manager van Kvik Nederland en hij vroeg mij: “Zou jij Kvik Zaandam niet willen gaan openen in 2021?”. Ik weet wat een tosti-apparaat is en hoe een koffieapparaat werkt. Ik wist niks van keukens tekenen of mensen adviseren over een keukenindeling. Sterker nog, ik wist amper wat ik zelf thuis in mijn keuken had staan. Hoe kon ik mensen dan adviseren?
Maar het zaadje was geplant en ik kon het niet loslaten. Ik heb me verdiept in de organisatie en heb diverse Kvik franchisenemers gesproken. Die gaven me een warm gevoel en het beeld dat het een goede organisatie is met mooie producten. De werkwijze en de transparante prijzen spraken mij enorm aan. Iedereen die ik sprak, was vol lof. Dus ik besloot de stap te wagen en daar heb ik nog geen dag spijt van gehad.”
Hoe wordt die blanco instap gefaciliteerd vanuit Kvik?
“Je gaat stagelopen bij één van de Kvik winkels. Ik kende een van de eigenaren van Kvik Heerhugowaard en liep daar in de winkel stage. Hij komt zelf ook uit een andere branche, namelijk de bruidsmode. Hij kon me dus veel vertellen over hoe het is om blanco bij Kvik te starten en wat er allemaal op je afkomt. Ik kreeg daarbij veel tips waar ik veel aan had. Het is hard werken, maar ontzettend leuk.
Dan komt het regelen van de financiering, een winkel vinden en het personeel werven. Ineens ben je zelf ondernemer. Voorheen regelde een ander dat allemaal voor mij en nu ben ik er 7 dagen in de week mee bezig. Je kan niet te ruim met personeel beginnen, dus ik doe veel zelf. Kvik staat mij altijd bij en ook bij mijn mede-franchisenemers kan ik altijd terecht.
Hoe leer je als blanco Kvik franchisenemer de kneepjes van het keukenvak?
“Ik heb drie maanden bij Kvik Heerhugowaard meegelopen. In de avonden was ik veel aan het lezen, leren en achter de computer oefenen met keukens tekenen.”
Kvik Nederland wijst een retailconsultant toe, waar je mee spart en overlegt hoe je jouw winkel op orde krijgt. Deze consultant is bereikbaar voor tips en adviezen. Daarnaast leer ik van de collega-franchisenemers die me adviseren. Ik heb het geluk dat ik twee collega’s met Kvik-ervaring in de winkel heb werken, die de kneepjes van het vak kennen. Zo helpen we elkaar en controleren elkaar om mogelijke fouten te elimineren.
In Denemarken zit een Nederlandse collega die beschikbaar is voor de Nederlandse winkels, met name voor de nieuw geopende winkels. Hij is bijna 24/7 bereikbaar voor vragen en helpt je om uitdagingen op te lossen. Het is keihard werken, uren maken, maar door schade en schande word ik steeds bekender met de materie. Een fout maken mag, als je er maar van leert en probeert dit niet nog eens te laten gebeuren.
Het is de beste manier om het onder de knie te krijgen, door het te doen. Ik zeg altijd: “Wat het probleem ook is: los het op, want de klant mag er geen last van hebben”. Bijvoorbeeld, hoe zien we nu of iets wel of niet compleet is. Wat als iets er niet is, hoe ga je dat oplossen? Dat leer je met behulp van je medewerkers, je mede-franchisenemers en van de franchisegever. Die zeggen vanaf de start: wij helpen je waar mogelijk”.
Hoe maak je de winkel ‘jouw’ winkel?
“Kvik is hard franchise, dus de kaders zijn strak neergezet. Ik geef de winkel mijn touch door een sfeer te creëren waarin mensen het leuk vinden om hier te zijn. Op vrijdagmiddag doen we met elkaar een drankje en een bitterballetje. Als ik zaterdag in de winkel ben en ik ga wat lekkers halen, dan vraag ik aan mijn klanten ook of ze wat willen. Als we op koopavond werken, dan maken we het ook aangenaam. Dan eten we met elkaar en maken er een mooie avond van. Dat merken onze klanten ook. Ik geef mijn medewerkers ook de ruimte. Als je een keertje eerder weg moet, geen probleem. Dus je bent vrij in hoe je de winkel en je personeel runt. Zo maak ik het niet alleen een Kvik-vestiging, maar een Wilco-vestiging. Het is fijn om zo te kunnen ondernemen.”