Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchise en factoring

31 januari 2023
Alle typen factoring uitgelegd

Als ondernemer is elke dag weer een uitdaging. Je hebt klanten nodig, je hebt gestroomlijnde processen nodig en je hebt geld nodig. Maar om dit geld te krijgen, heb je dus die klanten en gestroomlijnde processen nodig. Gaat het op het gebied van het innen van geld nog niet helemaal soepel? Dan kun je eens naar factoring kijken.

Factoring is een vorm van financiering waarbij je met een factoringbedrijf samenwerkt. Hoe deze vorm van samenwerken er precies uitziet, hangt af van het type factoring. Op dit moment wordt er onderscheid gemaakt tussen twee typen factoring.

Traditionele vorm van factoring

Bij traditionele factoring werk je samen met een factoring bedrijf. Je stuurt al je facturen naar dit bedrijf, waarna zij de facturen snel uitbetalen.

Jij ontvangt hierdoor snel je verdiende geld op je rekening. Het voordeel hiervan is dat je dus sowieso op tijd aan je financiële verplichtingen kunt voldoen. Het nadeel is dat je per factuur wel een deel aan het factoringbedrijf af moet staan. Dat is echter goed uit te leggen: dit factoringbedrijf loopt namelijk het risico van het uitblijven van een betaling.

Bij deze vorm van factoring bestaat er geen onderscheid tussen de facturen. Elke factuur die je opstelt, stuur je naar het factoringbedrijf. Dit bedrijf betaalt jou uit en stuurt de factuur vervolgens naar jouw klant toe. Zij innen het geld van je klant, maar jij hebt dit geld ondertussen allang op je rekening staan.

American factoring

Een andere vorm van factoring is American factoring. Bij deze vorm van factoring ben je ook van bovengenoemde voordelen verzekerd. Feit is echter dat je van een extra voordeel verzekerd bent.

Bij deze vorm van factoring bepaal je zelf welke facturen je wel en niet doorstuurt. Heb je bijvoorbeeld een klant die je facturen altijd op tijd betaalt? Dan is het zonde om zo’n factuur naar het factoringbedrijf te sturen. Bij American factoring geniet je op dus van meer vrijheid. Je bepaalt volledig zelf welke facturen je naar het factoringbedrijf doorstuurt en welke je rechtstreeks naar je klanten verstuurt.

Het voordeel hiervan is duidelijk: je hoeft niet over elke factuur kosten te betalen. Met name als je klanten hebt die altijd op tijd betalen, is het onwijs zonde om over hun facturen kosten te betalen. Door voor American factoring te kiezen, houd je de touwtjes dus meer in eigen handen.

Uiteraard kent dit ook zijn keerzijde. Doordat je deze vrijheid bij American factoring hebt, heb je met een hogere commissie te maken. Bij traditionele factoring ligt deze commissie vaak rond de 2 tot 3%, maar bij American factoring kan dit oplopen tot 4%. Dit hangt wel van het factoringbedrijf af. Maak daarom een goede vergelijking tussen de verschillende bedrijven. Maak voor jezelf ook de juiste keuze tussen deze twee typen factoring.

×