Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Heeft Intertoys een nieuw bedrijfsmodel nodig?

De overname van Intertoys door Green Swan moet een revolutie ontketenen in de Europese speelgoedbranche. De investeringsmaatschappij nam daarvoor honderden winkels over verdeeld over Portugal, Spanje, België, Frankrijk, Luxemburg, Zwitserland en nu ook Nederland. Met de hervormingen die er toegepast gaan worden, wordt er ingezet op online verkopen en het creëren van veel beleving in de winkels.

In gesprek met NOS vertelt topman Paulo Andrez het volgende: “Door deze aankoop zijn we de nummer één speelgoedverkoper op het Europese vasteland. We denken dat we met innovatie en de samenwerking met onze andere winkels uit de groep Intertoys tot een groot succes kunnen maken.”

Online leveringen

Een veelgehoord kritiek is dat Intertoys de slag heeft gemist op het gebied van onlineverkopen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Andrez dit onderwerp heeft uitgekozen als een belangrijke pijler om te veranderen. Hij gelooft dat het traditionele bedrijfsmodel waarbij producten ‘tot het plafond opgestapeld worden en wordt ingezet op het kortingsseizoen’ tanende. “Via e-commerce kunnen we leveren vanuit de winkels zelf, maar ook rechtstreeks vanuit de centrale magazijnen.”

Escaperooms en 3D-printers

Een trend die de laatste jaren steeds meer zichtbaar wordt is dat er beleving geboden moet worden in winkels. Ook Intertoys moet hierin meegaan, zo vertelt Andrez tijdens zijn bezoek aan Nederland. “We gaan niet alleen maar speelgoed verkopen. Voor kinderfeestjes moeten klanten spullen bijvoorbeeld kunnen huren. Daarnaast komen er in de grote filialen escaperooms, zodat de kinderen in de winkel plezier kunnen hebben.” Tijdens een eerder interview met Jornal Economico vertelde  hij al dat hij ook 3D-printers in de winkels wil gaan plaatsen waarmee poppen geprint kunnen worden.

Het winkelbestand

Met de overname van Intertoys door Green Swan worden er minstens 120 winkels gered van een faillissement. Over 70 andere winkels twijfelen ze nog. Een blik op de lijst van winkels die gaan sluiten doet in ieder geval vermoeden dat de cijfers leidend zijn bij de keuzes wie er blijven bestaan en wie de deuren moeten sluiten. Gertjan Slob, directeur onderzoek bij winkelmarktonderzoeker Locatus vertelt hierover het volgende aan de NOS: “In bijvoorbeeld Houten en Den Helder sluit de nieuwe eigenaar alle vestigingen. Dat laat zien dat ze puur naar de cijfers hebben gekeken en niet zo zeer naar het totaalplaatje van de landelijke spreiding en leeftijd van de inwoners van een plaats.

Aan het einde van de rit verwacht Green Swan 140 eigen winkels over te houden. Met de franchisewinkels erbij komt het totale winkelbestand uiteindelijk uit op zo’n 220 winkels.

 

×