Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Vanaf 1 juli betaal je extra voor wegwerpbekers- en bakjes: Lekkerland is erop voorbereid


We spreken met Natasja Onderwater, Category Manager Non-food en Solutions bij Lekkerland over de nieuwe regelgeving die per 1 juli in werking treedt. Hierbij gaan klanten van afhaal- en bezorglocaties en supermarkten vanaf dat moment betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Of ze moeten gebruik maken van een herbruikbaar alternatief.

De SUP (Single-Use-Plastic) regelgeving is niet nieuw. Sinds 2021 is de overheid met de invoering van de SUPregels gestart om zo het gebruik van wegwerp plastic in de samenleving terug te dringen. Op 1 juli 2023 en later in 2024 worden aanvullende maatregelen aan deze SUP-regelgeving toegevoegd om het gebruik van wegwerpplastic en zwerfafval nog verder terug te dringen en het gebruik van herbruikbare verpakkingen de norm te maken.

Consument betaalt voor ‘on-the-go’plastic verpakking

Met ingang van 1 juli is het verboden om gratis plastic (bevattende) wegwerpbekers en -bakjes te verstrekken voor consumptie voor onderweg. In plaats daarvan betalen klanten extra voor dit plastic. Natasja Onderwater, “Bij Lekkerland hebben we de afgelopen tijd gewerkt aan een totaaloverzicht van de artikelen uit ons huidige assortiment waarop de SUP-maatregel van toepassing is. Zodat het voor onze klanten duidelijk is op welke artikelen wel en geen SUP-toeslag van toepassing is. Dit overzicht is nooit compleet, hoe graag we dat ook zouden willen. De richtlijn is dusdanig complex dat niet iedereen goed op de hoogte is of de juiste conclusie trekt. Daarnaast is het een moment opname. Maar dit overzicht geeft onze klanten wel extra inzicht en handvaten om te begrijpen hoe de richtlijn werkt. Om vast te stellen of een verpakking voldoet aan de SUPregelgeving kun je een aantal vragen stellen:
• Bevat het product plastic.
• Is de verpakking een vormvaste voedselverpakkingen of een drinkbeker? Zakjes, wikkels en
drankverpakkingen vallen namelijk buiten de richtlijn.
• Is het product bestemd voor onmiddellijke consumptie?
• Wordt het product typisch vanuit de verpakking genuttigd?
• Is het gereed voor consumptie zonder verdere bereiding zoals bakken, koken of verwarmen?
• Bevat de verpakking minder dan 2 porties?
Wanneer je deze vragen met ‘ja’ beantwoordt dan betaalt de consument hiervoor extra. Deze meerprijs moet vervolgens apart op de kassabon voor de consument zichtbaar zijn”.

Lekkerland draagt bij met duurzaam assortiment

Voor Lekkerland stopt de verantwoordelijkheid niet bij het leveren van een bestelling. “Niet voor niets zijn we “Your Most Convenient Partner”, aldus Natasja. “We staan voor transparantie en denken actief mee met onze leveranciers en klanten om tot oplossingen te komen. Ook waar het de impact van de SUP-maatregels betreft. Zo denken we continue na over hoe we verpakkingsmaterialen kunnen retourneren, hergebruiken en recyclen en zoeken we naar alternatieve verpakkingsmaterialen die voldoen aan de SUP-richtlijn. Voor veel disposables hebben we plasticvrije alternatieven of andere verpakkingsmogelijkheden in ons assortiment beschikbaar, daarnaast hebben we nu ook herbruikbare bekers in ons assortiment opgenomen. We gaan graag in gesprek met onze klanten om samen te onderzoeken welke oplossing voor zijn of haar verkooppunt het beste werkt. Voor de een is dit een retoursysteem of herbruikbare oplossing. Voor een andere locatie kan een ‘bring your own’ oplossing werken. We denken hier graag in mee.

Natasja Onderwater,
Category Manager Non-food en Solutions

×