Afgelopen tijd heeft de overheid samen met de retailers en vastgoedeigenaren nagedacht over mogelijke oplossingen voor de huurkosten die ondanks dat veel retailers gesloten zijn gewoon doorlopen. Nu is er eindelijk een akkoord bereikt voor alle getroffen retailers: alle winkels die getroffen zijn door de coronacrisis moeten voor een periode van drie maanden een opschorting van de huur krijgen.
Reden voor deze regeling is om de financiële pijn van de coronacrisis samen te verdelen. De overheid heeft samen met de retailers en vastgoedeigenaren besloten dat er een huuropschorting komt voor de maanden april, mei en juni. De huuropschorting houdt in dat retailers in deze maanden 50 tot 100% van de huur niet hoeft te betalen. De hoogte van de huuropschorting wordt gebaseerd op ‘proportionaliteit en draagkracht van de retailers en vastgoedeigenaren’. Een voorwaarde om in aanmerking te komen voor deze regeling is dat er een omzetverlies van minstens 25% zichtbaar is wat aantoonbaar door het coronavirus komt.
Andere afspraken
Naast de opschorting van de huur is er afgesproken dat retailers afzien van eenzijdige betalingsregelingen en gewoon hun huur betalen voor zover dat mogelijk is. Retailers die eenzijdige betalingsregelingen troffen zijn onder andere Specsavers, HEMA, Hunkemöller en A.S. Watson.
Er is ook naar de lange termijn gekeken. Kwijtscheldingen van betalingsverplichtingen zijn aan de orde wanneer de impact van de coronacrisis pas na drie maanden zichtbaar is, de details worden later besproken.
Partijen die het akkoord ondertekend hebben zijn: Detailhandel Nederland, INretail, vastgoedorganisaties IVBN, Vastgoed Belang en VGO, commissie zakelijk vastgoed van ABN AMRO, Deutsche Bank, ING, Rabobank en het ministerie van Economische Zaken.