Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Wat houdt een WGA verzekering precies in?

29 juni 2023

Ben je ondernemer? Dan heb jij je waarschijnlijk al eens verdiept in de verschillende verzekeringen die je af kunt sluiten. In dat geval ben je misschien ook een WGA verzekering tegengekomen. Omdat dit geen verplichte verzekering voor bedrijven is, heb je hem misschien niet afgesloten. Toch kan het wel handig zijn om een WGA verzekering af te sluiten. Voordat je deze verzekering überhaupt overweegt, wil je hier waarschijnlijk eerst wat meer over weten. Lees in dat geval vooral verder, want in deze tekst vertellen wij je wat een WGA verzekering inhoudt.

Bescherming tegen langdurige ziekte van werknemers
Om het voor jou overzichtelijk te houden, beginnen we bij het begin. Daarom leggen we je eerst uit wat een WGA verzekering nu eigenlijk is. Kort gezegd beschermt deze verzekering werkgevers tegen de financiële gevolgen van langdurige ziekte van een medewerker. Volgens de Nederlandse wet ben je als werkgever namelijk verantwoordelijk voor personeel dat in de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) terechtkomt. Wordt één van jouw werkgevers na twee jaar ziekte voor een deel arbeidsongeschikt verklaard? Dan moet je hem ondersteunen bij het vinden van passend werk.

Als een werkgever eenmaal in de WGA zit, krijgt hij een uitkering van de overheid. Toch is het niet zo dat de overheid alles betaalt. Werkgevers zijn namelijk ook verantwoordelijk voor een deel van deze uitkering. Je bent de eerste tien jaar verplicht om een deel van de uitkering te betalen voor werknemers die in de WGA terechtkomen. Omdat deze kosten behoorlijk hoog op kunnen lopen, is het niet prettig als je dit uit eigen zak moet betalen. Met een WGA verzekering voorkom je dit. Als één van je werknemers in de WGA terechtkomt, wordt jouw deel van de uitkering betaald door je verzekeraar.

Kosten voor re-integratie worden ook vergoed
Hierboven las je al kort dat je een werknemer in de WGA moet helpen bij het vinden van passend werk. Heb je hier geen kaas van gegeten? Dan weet je waarschijnlijk niet hoe je dit aanpakt. In dat geval kun je overwegen om re-integratie uit te besteden aan een re-integratiebedrijf of de arbodienst. Heb je een WGA verzekering en adviseert je verzekeraar aanvullende activiteiten met betrekking tot re-integratie? Dan worden de kosten hiervoor gedekt door je verzekeraar.

Zaken waar je niet voor verzekerd bent
Komt één van je werknemers in de WGA terecht en ben je hiervoor verzekerd? Dan verwacht je waarschijnlijk dat de kosten volledig vergoed worden. Dit is inderdaad vaak het geval, maar toch zijn er ook uitzonderingen. Zo ben je bijvoorbeeld niet verzekerd voor medewerkers met een WAO-status. Het heeft bovendien geen zin om bij je verzekeraar aan te kloppen als een medewerker bij aanvang van de WGA-verzekering al ziek of arbeidsongeschikt was. Tot slot ben je ook niet verzekerd voor werknemers die blijvend volledig arbeidsongeschikt zijn.

Vergeet niet om jezelf ook goed te verzekeren
Een WGA verzekering heeft uitsluitend betrekking op het personeel van je bedrijf. Als ondernemer blijf je buiten beschouwing wanneer je deze verzekering afsluit. Omdat je zelf ook arbeidsongeschikt kunt raken, is het verstandig om je te verzekeren tegen dit risico. Dit doe je door een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Kun je niet werken door ziekte, een burn-out, een ongeval of een zwangerschap? Dan weet je zeker dat er geld binnenkomt.

×