Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchise statistiek: Bijna 400.000 personen werkzaam in franchise

17 april 2023

Uit het jaarlijkse onderzoek van De Nationale Franchise Gids blijkt dat per 1-1-2023 circa 384.400 personen werkzaam zijn in franchise. Dit zijn niet alleen franchisenemers (ondernemers die een franchiseonderneming runnen) maar ook medewerkers (werknemers die in dienst zijn bij een franchisenemer).

Alhoewel slechts 17% van alle franchisevestigingen actief is in de foodsector, neemt food toch ruim 45% van alle werkgelegenheid voor haar rekening. “Dat bijna de helft hiervan in food is zal geen verbazing wekken”, aldus Tiago Jurgens van De Nationale Franchise Gids. “Franchise is sterk vertegenwoordigd in de supermarktbranche en bij de gemiddelde supermarkt staan zo 120 mensen op de loonlijst. Bij dienstverlening is dat net andersom. Vandaar dat maar liefst 40% van alle franchisevestigingen in de dienstverlenende branche opereert. Opvallend is dat deze branche ‘maar’ 16% van de werkgelegenheid levert.”

Gemiddeld exploiteert een franchiseformule in de dienstverlening en in de horeca 10 tot 20% van de vestigingen in eigen beheer, in de non food en food retail ligt dat percentage bijna 2x zo hoog.

Aantal vestigingen in de franchise + aantal medewerkers in franchisevestigingen

×