Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Ga je een franchise starten? Dit is alles wat je vooraf moet weten

16 november 2023

Is het je droom om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan? Dan kun je ervoor kiezen om zelf vanaf de grond een bedrijf op te bouwen. Als je dit niet ziet zitten, is een franchise misschien iets voor jou. Deze ondernemingsvorm kwam vroeger vooral voor in de horeca- en supermarktwereld, maar tegenwoordig zien we franchises terug in steeds meer branches. Wil je ook graag een franchise starten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan vooral verder, want wij zetten hier de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Wat is een franchise precies?

De meest mensen hebben weleens van de term ‘franchise’ gehoord, maar lang niet iedereen weet precies wat het is. Omdat dit wel handig is als je overweegt om te starten met franchisen, leggen we hier eerst in het kort uit wat het betekent. Als je een franchise begint, sluit je een overeenkomst met de eigenaar van een ondernemingsconcept. Nadat het contract getekend is, mag jij je eigen bedrijf starten volgens de formule van de franchisegever.

Vormen van franchising

Wie denkt dat iedere franchise hetzelfde is, heeft het mis. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen. De bekendst twee zijn soft franchise en hard franchise. Als je streeft naar veel vrijheid, past de eerste vorm het beste bij jou. Je moet je dan uiteraard ook aan een aantal regels houden, maar je beslist doorgaans zelf over de voorraad, inkoop en marketing. Hoe anders is dit bij hard franchise, waar de regels een stuk strenger zijn. Zaken met betrekking tot de huisstijl, voorraad en inkoop liggen vast, waardoor je hier zelf geen invloed op uit kunt oefenen.

Hoe zit het met kosten?

Voordat je besluit om franchisenemer te worden, ben je uiteraard ook benieuwd naar de kosten die dit met zich meebrengt. Omdat je onder de vleugels van een groter bedrijf valt, denk je misschien dat alle kosten gedekt worden. Helaas is dit niet het geval, want als franchisenemer moet je zelf de nodige investeringen doen. Zo moet je bijvoorbeeld zelf een bedrijfspand financieren. Ook betaal je zelf de kosten voor het inrichten van het pand en vrijwel alle andere spullen die je nodig hebt voor de dagelijkse bedrijfsvoering.

Als je franchisenemer wordt, kun je bovendien te maken krijgen met verschillende toeslagen. Zo moet je bijvoorbeeld entreegeld betalen aan de franchisegever. Dit is niets meer dan toegangsgeld voor deelname aan de franchiseformule. Bovendien betaal je periodiek voor de diensten die de franchisegever aan jou levert. De hoogte van deze bedragen verschilt per franchisegever. Als je hier een nauwkeurige inschatting van wilt krijgen, kun je hier het beste naar informeren.

Zorg voor voldoende startkapitaal

Zoals je hierboven kon lezen, is het niet goedkoop om een franchise te starten. Zorg er daarom voor dat je over voldoende startkapitaal beschikt. Is je eigen vermogen niet toereikend? Dan kun je een zakelijke financiering aanvragen. Omdat je in één keer veel geld nodig hebt, is een zakelijke lening de beste keuze. Doordat een geldverstrekker het bedrag op je zakelijke rekening stort, kun je het direct gebruiken voor je franchise. Vergeet niet dat je iedere maand geld terug moet betalen om de lening af te lossen. Naast aflossing betaal je ook rente over een zakelijke lening. Houd hier rekening mee bij de aanvraag, want je wilt voorkomen dat je de lasten niet kunt dragen.

×