Er is een huurstrijd losgebarsten in de rechtszaal met aan de ene kant de advocaten van restauranthouders en caféuitbaters die pleiten voor kortingen vanwege de coronacrisis. Aan de andere kant houden de advocaten van hun huurbazen voet bij stuk en worden de huren op peil houden.
Er zijn afgelopen maand meerdere spoedprocedures gevoerd door heel Nederland, maar de voorzieningsrechters zijn nog niet met duidelijke lijnen gekomen. Het is dan ook nog lang niet duidelijk wie er uiteindelijk gelijk gaat krijgen.
Het verschil in huurkorting is gigantisch: een rechter in Zwolle oordeelde dat een café-restaurant gewoon de volledige huur moet betalen, terwijl een steakhouse in Amsterdam te horen kreeg dat de huur met 25% verlaagd werd. Een café in Assen kreeg zelfs een huurverlaging van een derde.
Ondernemersrisico
Toen op 15 maart door de overheid besloten werd de horeca op slot te doen viel bij veel restaurants de omzet helemaal weg. De verhuurders zeggen dat dit het ondernemersrisico is en dat restaurants hier een buffer voor zouden moeten hebben opgebouwd. De huurders zijn het hier niet mee eens omdat het pand tijdens de sluiting ‘’onbruikbaar’’ was. Als voorbeeld noemen ze dat een lekkage van het dag ook geen schuld is van de huurder, net zoals het coronavirus. Zij vinden dat de geleden schade ten minste gedeeld zou moeten worden door de verhuurder met huurkorting. De grootste klap voor de verhuurders moet nog komen, er wordt dankzij de crisis veel leegstand verwacht.
‘’Wij huren 700 panden in Nederland, die verhuren we weer door aan horecazaken. Ons voorstel aan alle verhuurders is dat alle drie de partijen een derde van de kosten dragen. Wij betalen dus twee derde van de huur aan de verhuurder en onze huurder betaald ons een derde van de huur. Het grootste deel van de verhuurders ging akkoord met het voorstel, slechts een aantal niet.’’ Aldus een woordvoerder van AB InBev, brouwer van onder andere Hertog Jan en Jupiler.
Duidelijkheid
‘’De Kortgedingrechters hoeven elkaar niet te volgen. Om een eenduidig antwoord te krijgen op de vraag wie de zwaarste lasten van de coronacrisis moet dragen zullen nog lange procedures gevoerd worden. Dit zal beginnen met bodemprocedures, gevolgd op hoger beroep en mogelijk zelfs de Hoge Raad. Hoe hoger de zaak komt, hoe meer rekening rechters met de uitspraak zullen houden. Het kan in totaal wel drie jaar duren voordat er echt duidelijkheid is.’’ Aldus Justine van Lochem, huurrechtadvocaat.