Franchise floreert momenteel en hetzelfde geldt voor crowdfunding. Daar waar franchisen al een wijdverbreid concept is, wordt crowdfunding ook steeds meer bekend bij het grote publiek. En dat blijkt wel uit de groei van het afgelopen jaar.
De website crowdfundingcijfers.nl geeft aan dat er In 2017 is in Nederland 223 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat is een groei van 31% ten opzichte van 2016, toen 170 miljoen euro werd opgehaald. In 2017 werden meer dan 5.300 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd. Ondernemingen haalden in 2017 maar liefst 192,7 miljoen euro op via crowdfunding, met als gemiddeld succesvol opgehaald bedrag 102.000 euro.
Er zijn weinig keiharde cijfers bekend over het aantal franchiseformules dat deels of volledig is gefinancierd via crowdfunding. Maar uit onze eigen ervaring weten we hier natuurlijk wel het een en ander over, want meer en meer franchise-ondernemers EN formules kloppen bij ons platform Capital Circle aan om de mogelijkheden te bespreken voor financiering. Het bedrag voor financiering varieert daarbij tussen €25.000 startkapitaal voor een nieuwe vestiging van De Klussenier tot €320.000 voor een Jamin in Almere.
Onze voorkeur gaat altijd uit naar 100% financiering van de projecten. Aanvragen voor gestapelde financiering waarbij een deel van de financiering via een bank verloopt kunnen we niet honoreren. Hierbij gaat de bank altijd voor de hypothecaire lening en hebben we als platform alleen overige zaken zoals de inboedel als zekerheid.
We merken trouwens sowieso dat meer en meer ondernemers en franchiseformules überhaupt niet meer aankloppen bij traditionele banken als het om MKB-financiering gaat. En daar is veel voor te zeggen. Onze doorloopsnelheid is een stuk hoger dan bij een bank. Als aanvrager van een financiering weet je bij ons een stuk sneller waar je aan toe bent – in veel gevallen al binnen een week. Daarbij komt ook nog eens dat financiering via de crowd, waarbij Capital Circle gemiddeld 7% rente rekent vrijwel net zo duur is voor de ondernemer als via een grootbank, waar het rentepercentage vaak uitkomt op zo’n 6,5%. Tenslotte bieden we natuurlijk nog het voordeel van de crowd, iets wat banken niet hebben. Elk project dat bij ons wordt aangeboden, komt onder de aandacht van alle investeerders die al eerder participeerden in een van onze projecten. Naast investeerders zijn dit natuurlijk ook gewoon potentiele klanten.
Met Jamin, Personal Fitness, OAMKB, WAAR en Subway hebben we arrangementen opgesteld. Dit is zowel voor de ondernemer, voor de investeerder en voor ons een hele fijne manier van werken. Zo bespreken we bijvoorbeeld vooraf met de franchisegever hoe winstprognoses tot stand komen. Voor ondernemers is een van de voordelen dat als er een arrangement is ingericht, de lening binnen een week kan worden gepubliceerd. Tenslotte zijn voor investeerders de aangeboden kredieten zeer aantrekkelijk omdat ze helder en gestructureerd worden aangeboden. Bijna altijd is er meer zekerheid doordat er solide marktonderzoek is gedaan voor een project. Bovendien geven franchisegevers vaak extra (financiële) zekerheden af. Kortom, als u ondernemer bent die franchise overweegt, overweeg dan bij de financiering ook serieus crowdfunding.