Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchisewet naar Raad van State

Staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer stuurt vandaag de wet naar de Raad van State. Dit bericht De Volkskrant op haar website. Volgens Keijzer delven franchisenemers het onderspit bij een financieel conflict. Echter wordt dit ter discussie gesteld door diverse specialisten, advocaten en franchisegevers. Die stellen dat los van een aantal individuele gevallen er nooit sprake is geweest van, dan wel aangetoond is, dat er stelselmatige problemen zijn binnen de branche. De nieuwe wet moet volgens Keijzer ervoor zorgen dat de machtspositie van franchisenemers versterkt wordt.

Betere bescherming franchisenemers

In de wet staat o.a. opgenomen dat franchisegevers verplicht zijn om kandidaat-ondernemers vooraf alle mogelijke relevante (financiële) informatie moet verstrekken. Ook moet de wet zorgen dat een franchisenemer eerder een concurrerende winkel mag beginnen en moet een afspraak gemaakt worden over een vergoeding voor goodwill tijdens de contractperiode.

‘Evenwicht prima, maar dit gaat te ver’

Directies van o.a. franchiseformules als HEMA en Albert Heijn, zijn niet blij met de wet die onomwonden nastreeft de machtsbalans in het voordeel van de franchisenemer te wijzigen. Franchisegevers zijn voor evenwicht en duidelijkheid, maar de wet gaat te ver. O.a. de plicht tot het verstrekken van alle mogelijk relevante informatie voor het aangaan van een overeenkomst biedt veel weerstand. Ook krijgen franchisenemers een ‘onacceptabel grote invloed op noodzakelijke financiële beslissingen en koerswijzigingen in de formule’. “Noodzakelijke wijzigingen in ons businessmodel worden afhankelijk gemaakt van franchisenemers die in totaal 25 procent van het totale winkelbestand uitmaken”, wordt Albert Heijn geciteerd.

Het feit dat de tweederde meerderheid is bijgesteld naar de helft plus één, stemt niet tot vreugde. “Franchise is voor eigen risico een bestaande formule exploiteren”, zegt een woordvoerder. “Het ontwikkelen van die formule is de taak van de franchisegever.”

Nederland minder aantrekkelijk

Voor buitenlandse partijen wordt Nederland door de franchisewet minder aantrekkelijk. Het Amerikaanse Kamer van Koophandel waarschuwt namelijk dat deze wet de Nederlandse economie schaadt en buitenlandse investeerders afschrikt. Keijzer ziet dat niet zo gebeuren. “Een mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.”

Lees hier het hele artikel van De Volkskrant.

×