Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Nieuwe McDonald’s topman na gedwongen vertrek

04 november 2019

Bestuursvoorzitter Steve Easterbrook van fastfoodconcern McDonald’s stapt gedwongen op vanwege een relatie met een personeelslid. Zijn opvolger, Chris Kempczinski is maandag benoemd tot CEO en lid van de raad van bestuur. Dat meldt het bedrijf maandag in een verklaring. Een dag na het ontslag vertrekt ook HR-directeur David Fairhurst.

Een amoureuze affaire

“Een grote fout”, erkende de topman berouwvol over zijn relatie met een medewerkster. Een relatie die hij jarenlang verborgen wist te houden. De relatie was met wederzijds goedvinden, maar is binnen McDonald’s niet toegestaan.

Easterbrook stond sinds maart 2015 aan het hoofd van het bedrijf. Hij is zelf akkoord met het vertrek. “Gezien de regels van dit bedrijf ben ik het eens met mijn vertrek”, aldus Easterbrook.

Wie de medewerkster is met wie de Brit een relatie had, en hoe lang de twee een relatie hadden, houdt McDonald’s angstvallig geheim. Volgens de Britse krant de Daily Mail was Easterbrooks huwelijk, waar drie kinderen uit voortkwamen, op de klippen gelopen toen hij voor zijn baan naar de VS verhuisde.

McDonald’s franchise

Volgens het bedrijf heeft de leiderschapswissel helemaal niets te maken met de operationele of financiële prestaties van het bedrijf, maar alleen met de schending van de regels door Easterbrook. In het derde kwartaal van dit jaar haalde McDonald’s een omzet van ongeveer 5,4 miljard dollar. Het bedrijf heeft zo’n 38.000 restaurants in meer dan honderd landen, vooral uitgebaat door franchisenemers.

Opvolging

Easterbrook wordt opgevolgd door Chris Kempczinski. Hij was voorheen directeur van de Amerikaanse tak van McDonald’s, dat wereldwijd meer dan 38 duizend vestigingen heeft in ruim honderd landen.

Vertrek HR-topman

Een dag na het verrassende vertrek van CEO Steve Easterbrook stapt ook HR-topman David Fairhurst op bij McDonald’s. Dat blijkt uit een interne memo die gisteren werd verstuurd door de nieuwe topman Chris Kempczinski, meldt Bloomberg.

Foto: De nieuwe McDonald’s topman Chris Kempczinski

×