Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Starten als franchisenemer: de 5 meest gestelde vragen

16 september 2022

Per maand bereiken 60.000  kandidaat franchisenemers onze site. Daarvan hebben wij er ongeveer 200 aan de telefoon. Ons viel op dat er 5 vragen zijn die heel vaak aan ons worden gesteld. We zetten ze voor je op een rij.

Kan ik wel starten als ondernemer als ik…..

Nog helemaal geen ervaring heb als ondernemer?

Ja, dan kan je starten. Het is vooral belangrijk dat je echt zin hebt om te gaan ondernemen. Niet zozeer omdat je niet meer voor een baas wil werken, of omdat je denkt dat je dan veel meer geld gaat verdienen dan in loondienst. Het gaat erom dat je oprecht gemotiveerd bent om van jouw zaak iets moois te maken. Het is wel van belang dat je commercieel bent ingesteld en enige ervaring hebt in de sales.

Nog helemaal geen ervaring heb in de betreffende branche?

Ja, dan kan je starten. Want alles valt te leren. En al helemaal als je erg gemotiveerd bent. Je kunt overwegen om eerst een tijdje in die branche te werken en dan te gaan ondernemen. Daarbij word je bij vrijwel alle formules opgeleid en getraind voordat je zal starten.

Zelf helemaal geen geld heb?

Ja, dan kan je starten. Mits je het geld elders kunt verkrijgen. Je kan bijvoorbeeld je familie lief aankijken. Ook zijn er mogelijkheden tot crowdfunding. Zonder geld kun je namelijk niet starten. Je koopt je onderneming namelijk. Je bent geen filiaalleider in loondienst. Maar het wordt jouw eigen zaak. Deze herfst zullen we op deze onderwerpen uitgebreid terugkomen.

Sowieso geen geld bij een bank wil lenen?

Ja, dat kan. Maar dan zal je de totale investering helemaal zelf op tafel moeten kunnen leggen. Meestal leen je drie kwart van de totale investering bij een bank. Dat kan als je een kwart van de investering zelf in handen hebt. Om een voorbeeld te geven: Een gemiddelde koffiezaak kost rond de 200.000. Je moet dan zelf 50.000 euro op de bank hebben staan. Daarmee kan je weer 150.000 gaan lenen bij een bank. Lenen op de overwaarde van je huis kon vroeger nog wel. Maar nu doet een bank dat liever niet meer.

Zelf niet in de zaak wil gaan staan, maar ‘m door iemand anders wil laten draaien?

Ja, dat kan, maar slechts heel zelden. Het principe van franchise is juist dat degene die het geld heeft geïnvesteerd het extra goed voelt als zijn zaak goed, of niet goed draait. Mocht het niet lekker lopen, dan is een franchisenemer meer geneigd om er harder aan te trekken dan een filiaalleider. Het is wel mogelijk om op den duur op te schalen binnen een formule. Zo heeft backWERK een franchisenemer die in de loopt der tijd 6 filialen onder zijn hoede heeft. Deze franchisenemer loopt in al zijn vestigingen regelmatig binnen.

De redactie van De Nationale Franchise Gids zal elke week aandacht besteden aan een onderwerp waarmee een startende franchisenemer te maken krijgt. Zo is er in de editie van vorige week aandacht besteed aan het onderwerp ‘entreegeld’. Lees hier wat entreegeld is en waarom u dit betaalt. Is er een specifiek onderwerp waar u graag meer over wilt weten? Laat dit dan weten door te mailen naar info@denationalefranchisegids.nl.

×