Uw bedrijfsfinanciering regelen: “Vroeger was alles anders!”
Het is een cliché, maar vroeger was inderdaad alles anders. Zo ook uw bankzaken. U had uw bank, daar was u waarschijnlijk al jaren klant, zij kenden u en uw onderneming. Bij een financieringsvraag kon u eenvoudig bij uw accountmanager terecht en die regelde voor u een lening, zodat u verder kon gaan met ondernemen.
Die tijden zijn veranderd. Banken zijn aan strenge regels gebonden en dat merkt u ook als ondernemer. Waar u vroeger meteen hoorde “Dat gaan we voor u regelen”, moet u nu aan veel regels, ratio’s en checklists voldoen om een financieringsaanvraag in te dienen, laat staan rond te krijgen.
Risicobeheersing in plaats van emotie
Risico, beleid en zorgplicht zijn begrippen die steeds vaker de kop opsteken in financieringsland. Deze begrippen zijn vaak in de plaats gekomen van het gevoel en de emotie. U heeft een mooi bedrijf, het bestaat al jaren, maar wij willen zekerheid (en dat u ook privé aansprakelijk bent). Dat zijn de geluiden die u nu als ondernemer te horen krijgt. Gaat het dan alleen nog maar om de getallen en de cijfers? Degene die uw financiering regelt, wil u vaak nog wel in de ogen kijken en een gevoel krijgen bij u als ondernemer. “De vent in de tent” is niet minder belangrijk geworden, de cijfers zijn alleen belangrijker geworden dan ze waren.
Nieuwe financieringsvormen
Daarnaast is het gehele financieringslandschap veranderd. Vroeger was er de bank, u had een spaarrekening (met een mooie spaarrente) of wellicht was er een investerende vriend of oom die u van het benodigde geld kon voorzien. Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden om uw ambities als ondernemer te verwezenlijken. Denk bijvoorbeeld aan factoring, lease of crowdfunding. Ieder met zijn eigen kenmerken, voordelen en mogelijkheden. Veel ondernemers zijn nog een beetje terughoudend als het gaat om alternatieve financieringsvormen. Onbekend maakt onbemind nietwaar? Want crowdfunding, hoe gaat dat nu over bijvoorbeeld 10 jaar? Nu is het een nog relatief nieuw concept in Nederland. Maar hoe denken we er over 10 jaar over? Toch is het de moeite waard de horizon te verbreden en ook het nieuwe financieren te onderzoeken.
Goed advies is goud waard
Betekenen deze ontwikkelingen het eind van het traditioneel bankieren en financieren? Zeker niet. Zie het als een aanvulling op het al aanwezige palet van financieringskleuren. Toch een advies: houd uw hoofd koel. In deze vrije markt maken sommigen té handig gebruik van onze financieringshonger. Zo rekent één platform maar liefst 11% rente voor een krediet van € 100.000 met een looptijd van 5 jaar, plus € 11.000 financieringskosten en de nodige advieskosten. Krankzinnig toch? Overweeg ook alternatieven voor financiering, zoals beter beheer van het werkkapitaal. Start pas daarna uw zoektocht in het woud van traditionele en nieuwe manieren van financieren.
Zorg ook dat uw cijfers en plannen op orde zijn, Want al zien de cijfers er nog zo goed uit, een goede onderbouwing en een goed plan zullen u zeker helpen een JA te krijgen van uw financier. Welke dan ook.
Paul Overwater – MKB Advies Partners
Managing Partner – specialisme Bedrijfsovername & Strategie