Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Conflict tussen AH en franchisers nog niet ten einde

Het conflict tussen 240 franchisenemers en Albert Heijn duurt nog voort. De franchisers, verenigd in de Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers (VAHFR), gaan in cassatie bij de Hoge Raad. Dat meldt Distrifood.

Reden van conflict

De franchisers zijn van mening dat Albert Heijn ze bij de afrekening tekortdoet. De zaak was het gevolg van een al jaren slepend conflict tussen Albert Heijn en de franchisers over onder meer onverdeelde marge.” Echt onoverkomelijk daarbij is de uitleg, die AH aan de uitspraak geeft t.a.v. de zogenaamde belastprijs. De zorg van de Vereniging is dat de prijs die franchisenemers aan AH betaalt voor een product altijd gelijk is aan AH’s inkoopprijs, slechts vermeerderd met overeengekomen specifieke kosten”, aldus de VAHFR.

Hoger beroep en rechtszaak

De franchisers werden in november 2016 door de rechtbank Noord-Holland in het ongelijk gesteld. In juli dit jaar wees ook het gerechtshof in Amsterdam de vorderingen af, op één na. Volgens het hof was in de franchiseovereenkomst afgesproken dat hun accountants de overeenkomst controleren. Omdat de accountants hebben vastgesteld dat de zogeheten normenkaders goed zijn nageleefd, hebben de franchisers volgens het hof geen recht op een vergoeding.

In cassatie bij de hoge raad

Toch ziet de VAHFR voldoende aanknopingspunten. De ondernemersvereniging meldt dat de franchisers ‘massaal hebben besloten zich niet neer te leggen bij de in hoger beroep gedane uitspraak in het conflict met Albert Heijn en cassatie in te stellen’.

×