Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Cyberdreigingen voor de levensmiddelenindustrie

03 januari 2022

Cyberaanvallen vormen een hardnekkig probleem, maar de voedselindustrie is bijzonder kwetsbaar vanwege de gevoeligheid van de gegevens die ze verwerken. Van boer tot bord vertrouwen voedselbedrijven op een ingewikkeld web van systemen en software om hun bedrijf te runnen. Problemen met een onderdeel kunnen gevolgen hebben voor alle andere processen. De voedselveiligheid kan in gevaar komen. Maar er kunnen ook leveringsproblemen ontstaan of voorraden bederven. In dit artikel lees je wat de meest voorkomende cyberdreigingen zijn binnen de voedselindustrie en welke maatregelen je daartegen kunt nemen.

Steeds meer productieprocessen worden geautomatiseerd en de voedselindustrie vormt daarop geen uitzondering. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van de temperatuur in een koeling of de sproeiers in een kweekkas. Hoewel er tegenwoordig veel gebruik wordt gemaakt van geavanceerde technologieën, blijft het bewustzijn op het gebied van digitale veiligheid achter. Als hackers zichzelf dan toegang kunnen verschaffen tot de online systemen, kunnen ze veel schade aanrichten.

Wat is een cyberaanval?

Cyberaanvallen worden doorgaans geclassificeerd als een type computergebaseerde aanval. Daarbij gebruikt iemand het internet of e-mail om ongeautoriseerde toegang tot een systeem te krijgen. Er zijn veel verschillende vormen van cyberdreigingen, waaronder:

Malware

Malware is een algemene term voor alle software die is ontworpen om persoonlijke informatie van gebruikers te verzamelen. Het doel is om deze gegevens zonder hun medeweten of toestemming aan anderen door te geven.

Phishing

Bij phishing stuurt iemand e-mails met valse links die legitiem lijken, maar die je in werkelijkheid naar malwaresites brengen.

Denial-of-service (DDoS)

DDoS-aanvallen werken door het slachtoffer te overstelpen met internetverkeer. De server of de site raakt daardoor overbelast en is tijdelijk onbereikbaar. Het verkeer voor dit soort aanvallen wordt meestal gegenereerd door computers die zijn geïnfecteerd met malware.

Gijzelsoftware

Gijzelsoftware of ransomware is een vorm van malware. Hackers krijgen toegang tot een of meer essentiële bestanden. Pas als het slachtoffer een bedrag of losgeld betaalt, worden de bestanden weer vrijgegeven. In juli 2021 moest de supermarktketen Coop 800 winkels in Zweden sluiten als gevolg van een aanval met gijzelsoftware.

Hoe kun je je bedrijf beschermen tegen cyberdreigingen?

Niet alleen je bedrijf moet zich zorgen maken over de beveiliging van hun systemen: dat doen de klanten ook. Distributeurs en consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat het eten op tijd, veilig en wel aankomt. Ze willen ook weten dat hun gegevens tijdens het transport niet in gevaar komen of dat ze onderweg niet in verkeerde handen vallen. Met deze tips bescherm je je bedrijf én je klanten tegen cyberaanvallen en de gevolgen daarvan:

Gebruik een VPN

Een VPN, of virtueel privénetwerk, is een essentieel hulpmiddel om je bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen. Een VPN zorgt voor een veilige verbinding tussen je computer en het internet. Alle gegevens worden versleuteld terwijl het naar zijn bestemming wordt verzonden. Zo blijven je gegevens beschermd tegen hackers, die vertrouwelijke informatie kunnen onderscheppen en verzamelen.

Update software

Voer software-updates altijd uit zodra ze beschikbaar komen. Meestal bevatten ze ook belangrijke beveiligingsupdates. Het lijkt misschien een voor de hand liggende tip. Toch komt het nog regelmatig voor dat iemand de update uitstelt tot een moment dat het persoonlijk beter uitkomt. Controleer ook of alle geïnstalleerde softwareprogramma’s ook daadwerkelijk nog in gebruik zijn. Verwijder ongebruikte en gedateerde software.

Gebruik sterke en unieke wachtwoorden

Vermijd algemene wachtwoorden als ‘Welkom123’ of de geboortedatum van de gebruiker. Kies in plaats daarvan voor ieder account een moeilijk te raden wachtwoord. Een goede tip is het gebruiken van een wachtwoordzin. Wijzig de wachtwoorden regelmatig. Let ook op ongebruikte accounts. Als iemand bij het bedrijf vertrekt, hef dan ook meteen alle bedrijfsaccounts van die persoon op.

Maak regelmatig een back-up

Als je bedrijf slachtoffer is geworden van een aanval met ransomware, kun je voor onbepaalde tijd geen toegang krijgen tot bepaalde bestanden. Als deze bestanden essentieel zijn voor de bedrijfsvoering, kan dit zelfs betekenen dat je alle werkzaamheden moet staken. Zorg er dus voor dat je van alle belangrijke bestanden regelmatig back-ups maakt.

×