“De Pannekoekenbakker begon als een informele samenwerking van enkele ondernemers”, legt Jongerius uit. “Die intensieve samenwerking is er nog steeds, maar die is echter niet meer vrijblijvend en informeel. De deelnemers worden nauw betrokken bij alle afspraken middels een franchiseraad. De kennis die bij onze deelnemers aanwezig is, zetten we in. Zo kan iemand met een koksopleiding gevraagd worden voor de culinaire commissie.”
Uiteraard opereert De Pannekoekenbakker wel als franchiseorganisatie. “We hebben ook aandeelhouders”, vertelt Jongerius. Die ontvangen een fee, dat afhankelijk is van de verkoop van aantal pannenkoeken van haar deelnemers. Dit komt in de praktijk neer op ongeveer 0,8% van de omzet. Voor franchisebegrippen is dit een erg laag bedrag. De voordelen van gezamenlijke inkoop en andere voordelen zijn veel hoger.”
Echter, al het overige geld dat binnenkomt, waaronder de bijdrage die de deelnemers betalen, gaat direct of indirect terug naar de deelnemers. Jongerius: “Dat is een essentieel verschil met andere organisaties. Samen met de franchiseraad stellen we ieder jaar een begroting op. We vragen niet meer geld dan nodig is van onze deelnemers.”
“Het is voor een franchiseorganisatie best lastig om geschikte franchisenemers te vinden”, gaat Jongerius verder. “Maar door het vertellen van ons Pannekoekenbakker-verhaal met deze bijzondere vorm van samenwerking verwachten wij voldoende kandidaat deelnemers te interesseren.”
Ondernemer worden bij De Pannekoekenbakker? Vraag hier geheel vrijblijvend meer informatie aan.
Geef een reactie