Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchisers HEMA eisen miljoenen terug

HEMA heeft laten weten dat twee van haar franchisenemers met steun van de franchisevereniging een arbitragezaak tegen haar heeft aangespannen. Dit liet de Nederlandse winkelketen donderdag weten bij de publicatie van haar kwartaalcijfers.

Het betreft hier een conflict over prijzen die franchisenemers van HEMA moeten betalen voor brood, gebak en marketingkosten en daarnaast over de opbrengsten van onlineverkopen. Het is een langlopend conflict dat al sinds eind vorig jaar speelt. Toen dreigde de HEMA in een brief aan haar franchisenemers de franchisevereniging VAB buiten spel te zetten.

De aangespannen arbitragezaak heeft betrekking op het marketingstrategiefonds van HEMA, waar de franchisenemers nu een deel van claimen. Dat fonds wordt voor marketingdoeleinden ingezet en gevuld met bijdragen van leveranciers van HEMA. Op basis van eigen berekeningen menen de franchisenemers recht te hebben gehad op 29 miljoen euro. De twee franchisenemers eisen dit bedrag, exclusief rente, nu terug van hun franchisegever.

HEMA geeft in een reactie aan de juistheid van de claim te betwisten en zich op een krachtige manier te zullen verdedigen.