Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

“Marktleiderschap heeft nadelen”, aldus Frits van Eerd

05 november 2018
Jumbo topman Frits van Eerd vertelt in een interview met de nieuwste editie van de Quote 500 over hoe het marktleiderschap behoorlijk wat nadelen heeft. De vader van Frits, Karel van Eerd staat nu op de zesde plaats van de Quote 500 lijst met een vermogen van €2,1 miljard. Ook laat Van Eerd weten dat hij de schuld door de overname van Emté binnen een jaar denkt terugbetaald te hebben. “Dat is echt ongelooflijk. Maar we zijn ook zuinig en in sommige dingen snoeihard. Nu zijn we de nummer twee en dat vind ik wel mooi”, aldus Van Eerd.

“Het is een schande als we zouden zeggen dat we doorgaan met plofkippen, terwijl de slager om de hoek niks anders verkoopt. Je ligt onder een vergrootglas als je de grootste bent”, aldus Van Eerd in Quote over de nadelen die het marktleiderschap met zich mee brengt. “Iedereen praat altijd heel trots over familiebedrijven, maar ik denk dat het in de helft van de gevallen gezeur en gerommel is”, vervolgt Van Eerd.

Familiebedrijven

“We kennen allemaal de mooie kant van familiebedrijven, maar er is ook een andere kant. Die van de baas, de oprichter; de opa die altijd de touwtjes in handen wil hebben en rondloopt met de gedachte: het is mijn idee en daar blijft iedereen vanaf. Iedereen praat altijd heel trots over familiebedrijven, maar ik denk dat het in de helft van de gevallen gezeur en gerommel is doordat mensen blijven hangen op waardes die niet meer helemaal de waardes zijn die erin moeten zitten. Je moet continu meebewegen”, aldus Van Eerd over familibedrijven.

Van Eerd over talenten ontdekken

Van Eerd nuanceert dit wel : “Maar goed, wie ben ik? Als derde generatie ben ik in principe op aarde gezet om de tent af te breken, maar ik denk dat het tegendeel waar is.’ Hij geeft ook aan waar het verschil ligt tussen hem en vader Karel. ‘Mijn vader is iemand die vindt dat je mensen een duidelijke opdracht moet geven en de boel strak moet houden. Ik probeer het talent van iemand te ontdekken. Daarin verschillen wij van mening. Hij vond nog weleens dat het allemaal wat sneller en strakker kon, terwijl ik denk dat ik juist kort op de bal zit. Maar ik wil het wel graag door de mensen zelf laten doen in plaats van dat ik vertel wat ze moeten doen.”

Nee tegen een schakel tussen winkel en fabriek

“Na 75 jaar focus op de groothandel wilde ik in 1996 beginnen met de ontwikkeling van een eigen winkel. De sage was dat de groothandel geld verdient en eigen supermarkten geld kosten. Ik vond dat onverteerbaar: waarom zou je een schakel tussen een fabrikant en een winkelketen willen zijn? Mijn vader heeft mij, eerlijk is eerlijk, geen strobreed in de weg gelegd om het te proberen. Proefondervindelijk hebben we dat bedrijf gebouwd”, aldus Van Eerd over wat hij vanaf zijn aantreden met het bedrijf wilde en de hulp die hij daarbij van zijn vader kreeg.

×