Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

‘Winkels kunnen veilig open en dat moet nu ook’

Volgens het Vakcentrum kunnen winkels veilig open. “Bij non-food speciaalzaken (o.a. speelgoed, huishoudelijke artikelen, kook- en servieswinkels) staat het water aan de lippen. Het winkelen op afspraak is geen oplossing. Winkelen op afspraak blijkt zelfs de kosten niet te dekken”, aldus een woordvoerder van het Vakcentrum, de brancheorganisatie voor zelfstandig retailondernemers. Het Vakcentrum is dan ook blij met het voornemen de winkels op 21 april a.s. weer open te stellen.
‘Winkelen op afspraak geen oplossing’

Een inventarisatie onder de non-food speciaalzaken aangesloten bij het Vakcentrum, leert dat veel ondernemers gebruik maken van winkelen op afspraak. Bij 90% van die ondernemers blijkt echter dat de omzet onvoldoende is om de kosten goed te maken. De omzet komt gemiddeld niet hoger uit dan 33% van de ‘normale’ omzet. Klanten zijn terughoudend om afspraken te maken om zich niet verplicht te voelen tot het doen van een aankoop, zo blijkt uit de inventarisatie die is uitgevoerd door het Vakcentrum. Winkelen op afspraak is voor de ondernemers financieel onvoldoende.

“Onze financiële reserves zijn dan ook inmiddels volledig uitgeput en zelfs mijn pensioenvoorziening is opgebruikt. Mocht de winkelopenstelling nog langer worden uitgesteld, overweeg ik ernstig om zelf faillissement aan te vragen omdat de inmiddels opgebouwde schulden haast niet meer in te lopen zijn”, aldus een ondernemer uit de inventarisatie, uitgevoerd door het Vakcentrum.

‘Winkeliers zetten in op veiligheid’

De respondenten gaven ook aan zich maximaal in te willen zetten om de veiligheid van de klanten te garanderen. Ook het ziekteverzuim onder medewerkers bleef stabiel, tijdens de periode dat de winkels vorig jaar open waren.

Voor de eerste periode na 21 april liggen aangescherpte protocollen klaar die extra inzetten op de veiligheid van klanten en medewerkers. Zo wordt het aantal bezoekers aan niet-essentiële winkels teruggebracht van 1 per 10 m2 naar 1 per 25 m2. Openstelling zou ook leiden tot een betere spreiding van klanten.

‘Openstelling geeft duidelijkheid’

Als het kabinet de gedane toezegging nakomt, geeft dat volgens de ondernemers ook duidelijkheid. De regels zouden nu onduidelijk zijn voor de consument, maar ook voor handhavers. In een straat zijn er nu winkels die open zijn, dicht zijn, waar je kunt winkelen op afspraak of uitsluitend bestellingen kunt afhalen.

De huidige regels zouden ook leiden tot een ongelijk speelveld. Zo zien veel speelgoedwinkels en winkels in huishoudelijke artikelen ‘hun’ assortiment liggen in de schappen bij collega’s waar de consument zo kan binnenlopen.

‘Ondernemers rekenen op kabinet’

Het Vakcentrum heeft vanochtend in een gesprek met enkele bewindslieden benadrukt dat de ondernemers nu echt op het kabinet rekenen. Winkels zouden open moeten om onherstelbare schade te voorkomen. Daarbij zou het kabinet kunnen rekenen op maximale inzet van winkeliers om de veiligheid van klanten en medewerkers te garanderen.

×