Column Thexton Armstrong – Heeft jouw bedrijf een dashboard met waarschuwingslampjes?

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Vlak voor mijn vakantie leek mijn Volvo V70  aan vermogen verloren te hebben. Op het dashboard  brandde een lichtje in de vorm van een motorblok en het instructieboekje vertelde dat ik zo snel mogelijk naar de garage moest. Mijn garage biedt de service ‘klaar terwijl u wacht’. Zo zat ik bij de balie aan de koffie en zag ik dat de jongste monteur zich over de motor van mijn auto boog.

Alexander Smid, franchisenemer van Thexton Armstrong

 

Al snel haalde hij er een oudere collega bij. De chef-monteur kwam binnen, tapte een koffie en voegde zich bij de twee mannen. De ervaren monteur schijnbokste even met zijn chef. De leerling-monteur die over de motor gebogen stond, kreeg een vriendschappelijke schop onder zijn kont. Lachend richtte die zich op en greep zijn chef bij de kraag van zijn overall. Daarna bogen ze zich over het motorprobleem tot ze alle drie knikten en de jongste aan het sleutelen ging.

Projectmanagementtheorieën
Waarschijnlijk zonder dat de mannen het wisten, werkten ze volgens de nieuwste projectmanagementtheorieën. In het grootbedrijf zijn termen als lean, agile en scrum in de mode. Deze woorden gaan over flexibiliteit, in kleine teams werken aan behapbare projecten, in plaats van vergaderen dagelijks een kort staand overleg, niet-hiërarchische verhoudingen en het belang van plezier op de werkvloer. Ze gaan over een zo klein mogelijke verspilling in de verschillende bedrijfsprocessen.

Waarschijnlijk zonder dat de mannen het wisten, werkten ze volgens de nieuwste projectmanagementtheorieën.

Modelondernemer?
Voor de modelondernemer is dit op het eerste gezicht weinig nieuws onder de zon. Die speelt qua voorraden en personeel flexibel in op de markt. Die probeert de klanten zo snel en servicegericht mogelijk van dienst te zijn. Die heeft een broertje dood aan vergaderen en overlegt het liefst in de wandelgangen. Die zorgt voor een goede sfeer op de werkvloer. Die houdt het personeel scherp en tevreden, bijvoorbeeld door veel eigen verantwoordelijkheid te geven. Die schetst geen vage strategische vergezichten, maar stelt reële doelen. Die weet vanuit de cijfers precies waar hij of zij staat.

Een modelondernemer weet vanuit de cijfers precies waar hij of zij staat.

Terug naar mijn auto. Volgens de monteur draaide de motor op een cilinder minder. Een nieuwe bougie deed wonderen. Met vol vermogen reed ik de garage uit, op weg naar een onbezorgde vakantie. Helaas hebben ondernemers meestal niet zo’n duidelijk dashboard met waarschuwingslampjes als onze auto’s en bestaat de modelondernemer niet. Simpelweg omdat de praktijk altijd weerbarstig is. Veel MKB-ondernemers houden onder de streep, ondanks keihard werken, naar hun gevoel te weinig over.

Ontdek de verspilling in je bedrijf
Die ondernemers kunnen wel degelijk baat hebben bij moderne methodes. Neem het opdelen van de projecten in kleine, behapbare eenheden. Als je dat doet, zie je duidelijker waar de verspilling van je bedrijf precies zit. Thexton Armstrong heeft daarvoor zelfs een speciaal model ontwikkeld: de winstlekkage-analyse.

Tijdens de analyse beoordelen we samen met jou waar precies in de bedrijfsprocessen winst weglekt. Met jou en je team dichten we de gaten. Tegelijkertijd werken we samen een plan uit over hoe je je lange termijndoelstellingen kunt bereiken. Niet in vuistdikke rapportages, maar in een paar bondige en heldere A4-tjes. Daarin staan praktische oplossingen die zich eenvoudig terugverdienen.

Nieuwsgierig hoe dat voor jouw bedrijf eruit ziet? Doe dan onze gratis winstlekkage quiz!

Interesse om te ondernemen met Thexton Armstrong? Klik hier om een vrijblijvend informatiepakket aan te vragen.

 

 

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.